torstai 5. joulukuuta 2013

Lou Reed 1942 - 2013


Lou Reed oikealta nimeltään Lewis Allan oli yhdysvaltalainen muusikko, laulaja ja lauluntekijä. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten menestyksekkäänä sooloartistina mutta ei myöskään vähiten The Velvet Undergroundin jäsenenä ja johtohahmona. Nyt Lou Reedin kuolemasta on kulunut vähän yli kuukausi. Ajattelin käydä tässä hieman läpi hänen tuotantoa. Lou Reedin toinen studioalbumi  Transformer on yksi parhaita levyjä mitä tiedän. Albumin sisältämiä hittejä ovat muun muassa  "Walk on the wild side", "Perfect Day"  ja "Satellite of love", joiden myötä Reed nousi kansainväliseksi tähdeksi. Albumi julkaistiin vuonna 1972 ja heti perään seuraavana vuonna 1973 Berlin. Transformer on kokonaisuutena upea ja jostain syystä Reedin parhaimpia teoksia. Levyn on tuottanut David Bowie. Levyllä järjestyksessään kolmas raita on Perfect Day, joka on yksinkertaisesti rauhallinen, mutta kuitenkin voimakas balladi. Suomeksikin Reedin tuotantoa on levytetty. Perfect Day kappaleen on suomeksi levyttänyt Topi Sorsakoski nimellä Paras Päivä. Hyvin ahkerasti Reediä on levyttänyt Se yhtyeen Yari (oik. Jari Knuutinen). Walk on the wild side on omaperäistä Reediä. Biisinä se on hyvin rentouttavaa kuultavaa ja miellyttävää. Tästäkin kappaleesta on olemassa suomalainen käännös. Satellite of love on puolestaan mystistä ja unenomaista pehmeää soundia. Ensimmäisellä kuuntelu kerralla se oli jotain sanoin kuvaamatonta. 





Reed kirjoitti avoimesti huumeiden käytöstä ja seksuaalisesta poikkeavuudesta, joka oli 1960-luvulla rock-kulttuurissa melko harvinaista. The Velvet Undergroundin tuotantoon  en ole paljoa perehtynyt, mutta yksi biisi nousee ylitse muiden ja se on "Sunday morning". Aion kuitenkin tutustua siihen lähiaikoina. Vähän aikaa sitten Yle Teemalta tuli dokumentti Lou Reedistä, joka avasi minulle paljon tätä henkilönä.


Lou Reed  2. 3. 1942 -  27. 10. 2013 New Yorkin ääni ja rockin outolintu  on kuollut. Mutta hänen laulunsa elävät. Legenda jo eläessään, rauha hänelle.

                                                                                           -Jones-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti