lauantai 30. marraskuuta 2013

Juha Tapio ja lapislatsulia




Juha Tapion yhdeksäs studioalbumi  julkaistiin 11. 10 . 2013 levyn nimihän on Lapislatsulia.
Lapislatsuliahan on harvinainen ja hyvin arvokas korukivenä käytetty puolijalokivi.  Juha Tapiohan on ollut viime aikoina kiitettävästi esillä muun muassa nelosella syksyn pyörineessä Vain elämää-ohjelmassa. Juha Tapio on kuitenkin jo pitkään julkaissut musiikkia, toisin kuin monet luulevat hänellä on nimittäin cospel taustaa. Ensimmäinen soololevy Tuulen valtakunta julkaistiin  vuonna 1999  ja vuonna 2003 ilmestynyt Mitä silmät ei nää, joka on miehen läpimurto. Mutta viimeistään vuonna 2008 kaikki tiesivät kuka on Juha Tapio tämän levyn Suurenmoinen  elämä myötä ja tunnettavuutta ei ainakaan vähentänyt se, että  eri radiotaajuuksilla tiheään soinut singlehitti Kaksi puuta, joka valittiin vuoden iskelmäksi ja paikallisradiot  äänestivät kyseisen levyn vuoden levyksi. Lisäksi albumi on saanut platinaa ja sitä on myyty jo yli 50 000 kappaletta. Juha Tapio on ollut pitkään poissa julkisuudelta ja niin ettei hänestä ole paljon kirjoitettu lehdissä eikä ole kuulunut miestä missään, kaiken lisäksi tänävuonna saatua julkisuutta ei ainakaan vähennä se Vain elämää. Minulle on tullut sellainen kuva Juha Tapiosta että hän on rauhallinen ja vakava  lähinnä tämä kuva artistista on rakentunut biisien ympärille rauhallisista balladeista. Käsitys kuitenkin muuttui Vain elämää tv- sarjan myötä ainakin vähän. Luin jostain lehtihaastattelun jossa oli haastateltu Juhaa ja hän sanoi,  ettei lähde enää tosi tv- ohjelmiin mukaan. Onhan se voinut olla tosi rankkaa.





Nyt voisin kuitenkin lausua oman mielipiteeni Juha Tapion Lapislatsulia levystä.
Ensimmäisenä levyn avausraita paremmat päivät joka tuo mieleen  Bruce Springsteenin koska pomo on levyttänyt kappaleen Better Days. Juha Tapio on niin usein yhdistetty iskelmään vaikka tämä ei sitä itse haluaisikaan. Mutta tällä uudella levyllä kuulemmekin rokkaavaa Juha Tapiota. Heti levyn ensimmäisellä kappaleella Paremmat päivät, joka on piristävä jäa täydellinen levyn avaus mielenkiintoinen teksti, jonka voi toki ymmärtää eri tavoin tästä kuitenkin jää hyvä fiilis jokaisen kuuntelukerran jälkeen ja sen päälimmäinen ajatus on se, että nyt on uusi aika ja paremmat päivät. Toinen kappale levyllä on hyvätuulinen  biisi Aito rakkaus, joka alkaa sanoilla "Räystäät niinku pommit roiskuu kaatamalla". Biisin ideahan on siinä, että vaikka sinulla menisi todella huonosti ja olet yksin voisivat asiat olla paljon huonomminkin, että tuulee se kaunis päivä ja tieltä murheet väistyvät pitäen yllä toiveikkuutta että jonainpäivänä. Biisi räjähtää viimeistään siinä, kun tullaan kertosäkeeseen, joka lähtee "Aito rakkaus yllättää sut vielä kerran vähintäänkin kerran ja valo sydämet Aito rakkaus yllättää sut vielä kerran vähintäänkin kerran jos kiellä sitä et mä lupaan sulle sen." Tässä biisissä on selkeät a- osa ja b- osa mutta biisin keskellä on outo ja melenkiintoinen sekä hauska c -osa joka a- ja b -osat toisistaan keskellä tekstiä. Tämän niin sanotun väliosan jälkeen tulee kertosäettä kappaleen loppuun asti. Kokonaisuutena hyvin energinen ja voimakas biisi sekä onnistunut teksti minun mielestä yksi levyn parhaimpia vaikka eipä tällä levyllä taida huonoja tekstejä ollakaan. Kappale loppuu lauseessa "Mä lupaan sulle sen valo täyttää sydämen." Jäikö lupaus täyttämättä?

Kappale Meidän talomme on rakkauslaulu. Sitä lähestyvä näkökulma laulussa on mielestäni erikoinen, sen pääajatus on siinä, että vaikka tulisi mitä tahansa niin joka tapauksessa. Hyvin tarttuva melodia kertosäe jää helposti soimaan päähän ja jälleen   kerran loistava teksti, joka kertoo elämästä. Suora lainaus tekstistä "Meidän talomme ei kaadu eikä horju vaikka tulva nousee viima lyö se saa vasten pakkasöitä meitä puolustaa se ei kaadu eikä horju vaikka aika värit syö ja himmentää paikoilleen se jää." Sitten on TSNEH eli  (tykkään susta niin että halkeen) joka oli ensimmäinen singlelohkaisu syksyllä tältä levyltä. Tämä kappale edustaaa rokimpaa Juha Tapiota Paremmat päivät ja Lapislatsulia kappaleiden lisäksi. Selkeä tarina nuorten rakastumisesta "Tykkään susta niin että halkeen." Ensimmäisillä kuuntelukerroilla se kuulosti hyvältä mutta liika soitto tekee mistä tahansa kappalesta tylsän ja se menettää hohtonsa. Laulun tarina jatkuu kun jälkeen vuosikymmenten joku muistelee ja miettii mitäpä jos. Lopussa tullaan siihen kun todetaan että jossain on aina puisto ja penkki, tyttö ja poika ja hiljaisuus. Sitten loppu renkutetaan "tykkään susta niin että halkeen." Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä sanon sanani vielä kappaleesta Lapislatsulia, jossa muuten on rokcabilly vivahteita.  Kappaleessa Anssi -niminen mieshenkilö tekee loton lippakioskilla ja sitten seitsemän oikein kantaa taskussa tietämättään - aika mielenkiitoinen valinta tekstin aiheeksi. Nerokas kertosäe "Elämä on kaapattu lento lähtöportti kakskytkuus hopeakylkinen kyrmyniska joka melkein tarttu koukkuun miehen mentävä matka-arkku täynnä roinaa joutavaa seassa onnenlantteja ja lapislatsulia." Sitten lotonretale jää taksin penkille lapislatsuliahan on biisi pelkkää timanttia. Levyn kaikki kappaleet on säveltänyt ja sanoittanut JuhaTapio. Levyn on tuottanut Pekka Ruuska.

Juha Tapio : Kaksi puuta

Juha Tapio : Paremmat päivät

Juha Tapio : Aito rakkaus

Juha Tapio : Meidän talomme

Juha Tapio : Lapislatsulia

Jukka Poika : Mitä silmät ei nää

Juha Tapion tekstit yleensä käsittelevät  tarinoita arjesta ja ne kertovat elämästä . Tänä vuonna Vain elämää - sarjassa Juha Tapion päivänä muut tähdet esittivät Juhan tunnetuksi tekemiä kappaleita heidän omina versioinaan. Paras näistä esityksistä oli Jukka Pojan reggaepainotteinen  "Mitä silmät ei nää", tämä kappale oli Juha Tapion hitti vuonna 2003. Kirjoitan "Vain elämää"-materiaalista ja artisteista tuonnempana. Olin katsomassa vähän aikaa sitten  Juha Tapion ilmaiskeikkaa Kuopion Matkuksessa, oli hienoa nähdä  taiteilija livenä. Keikalla Juha veti tunnetuimmat hitit Kaksi puuta, Mitä silmät ei nää ja Sitkeä sydän. Keikalla porukkaa oli paljon. Juha Tapion Lapislatsulia  on mielestäni yksi parhaimpia kotimaisia levyjä vuonna 2013. Luulenkin, että Emma Gaalan palkinnnot jaetaan suurimmaksi osaksi miesartistien kesken. Miettikää vaikka sellaisia nimiä, kuten J. Karjalainen, Anssi Kela ja Ismo Alanko, nämä artistit saavat varmasti paljon huomiota osakseen. Olihan esimerkiksi J. Karjalaisen ET OLE YKSIN levy vuoden odotetuin kotimainen rockalbumi. Juha Tapio on suoraa jatkumoa Hectorin ja Juicen kaltaisten sanataitureiden jatkoksi. Juha Tapiota voi verrata myös Zen Cafen Samuli Putroon, he ovat hyvin samanlaisia tekstintekijöitä.
                             
                                  -Jones-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti