lauantai 23. marraskuuta 2013

Juice Leskinen & Coitus int (1973)

                                                                               

Juice leskisen  ensialbumi Juice Leskinen & Coitus int  julkaistiin  marraskuussa 1973. Levyn julkaisusta on siis kulunut tarkalleen 40 vuotta.  Se ansaitseekin paikan parhaiden suomirock albumien joukossa.  Tämän debyytin jälkeen Leskinen julkaisi säännöllisin väliajon erilaisilla kokoonpanoilla levyjä aina vuoteen 2002 jolloin julkaistiin hänen viimeiseksi jäänyt studio albumi (vaiti aivan hiljaa.) Kaiken kaikkiaan Leskinen  julkaisi peräti 27 studio albumia. Love records levymerkille levyttänyt Juice Leskinen & Coitus int oli siihen aikaan levy-yhtiön tuotantopäällikkönä toimineen Atte Blomin kiinnityksiä. Love recordsin tuotanto on hyvin edustettuna nykyäänkin levykauppojen hyllyillä muun muassa uusinta julkaisujen vinyylin ja cd-levyn muodossa. On hienoa että näitä niin sanottuja  klassikkolevyjä ylipäänsä julkaistaan silloin tällöin uudestaan. Ymmärtääkseni loven-nimet ovat aika kysyttyä tavaraa maamme levykaupoissa. Eikä ihme onhan Juicen lisäksi samaisen yhtiön kautta albuminsa julkaisseita artisteja sekä bändejä pitkälista esimerkiksi Tuomari Nurmio, Pepe Wilberg, Maarit sekä Muska. Kovia nimiä ja klassikko levyjä siis. Varsinkin loven 70- luvun tuotoksia arvostan suuresti ja siihen aikaan tehtyä musiikkia yleensäkin. Noista edellä mainituista artisteista ja heidän levyistä kirjoitan myöhemmin.



Vuonna 1972 perustetun yhtyeen tunnetuimpaan kokoonpanoon kuuluivat Juice Leskinen, Mikko Alatalo, Harri Rinne, Max Möller ja Mäns Groundstroem. Juice oli Coitus int albumin julkaisun aikoihin 23-vuotias. Keväällä 1974 ilmestyi ensimmäinen single Marilyn / Einarin polkupyörä josta tuli hitti ja viimeistään Juice Leskisen ja Coitus int yhtyeen toinen ja samalla viimeinen albumi Per, Vers Runoilija josta tuli menestys ja jossa Juho Juntusen piirtämä sarjakuvakansi.  Molemmat pitkäsoitot ovat myyneet kultalevyyn oikeuttavan määrän 10 000 kappaletta. Käytännössä tämä kokoonpano jäi  hyvin lyhytikäiseksi ja suuresta suosiostaan huolimatta bändi lopetti Kuusrockin keikan jälkeen heinäkuussa 1975.



Mutta tarkastellaanpa hieman nyt hieman tämän levyn kappaleita, käyn muutamia läpi. Aloitetaan avausrtaidasta joka on perus Suomi rockia  parhaimmillaan josta käy ilmi rock ja sen rajaton riemu eli tietysti Heinolassa jyrää en todellakaan tiedä mistä biisin nimi on peräisin sillä ei liene merkitystä mutta olisihan kiva tietää miksi juuri heinola? Joka tapauksessa tämä biisi ja teksti ja se mitä on tallentunut kahteen minuuttiin ja kahteentoista sekuntiin on kokonaisuutena mieletön. Sen nokkelat ja  kieliposkessa kirjoitetut sanat hakevat kyllä vertaistaan. Otetaan nyt vaikka "On levyt puhki soineet ja seuraa asiaa kun jukeboxin raunioista nousee Jimi Hendrix ja kysyy pistorasiaan ..." Tässä vasta varsinaista sanataiturointia. Entäpä sitten levyn kolmasraita Hengitä sisko jossa Alatalon laulu on hyvin intensiivistä tässä biisissä sävel ja sanat alatalo rinne tuotantoa, huumori osastoa mutta silti tai juuri siitä syystä se on levyn parhaimmistoa minun mielestä. Koko levyn ehkä miellyttävin kappale on Zeppeliini jonka unenomainen tunnelma jota kappaleen vaimeat urut ja kitaran soundi vain tehostavat. Tässäkin upea teksti " Zeppeliini on valmiina lähtöön tule  mukaan tule mukaan." Meinasin jo melkein unohtaa viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisempänä biisi jonka  on sanottu olevan Juicen parhaimpia itse olen vähän eri mieltä minun mielestä parhaita ovat Risainen elämä ja Tampereen aamu sekä Viimeyönä ennen kahta. Mutta on marilyn ihan hyvä biisi.                           Juice on itse sanonut että albumin sisältönä oli " siihen asti tehty rock- musiikki suomen kielellä "
                                               

Juice Leskinen & Coitus int : Marilyn

Juice Leskinen & Coitus int : Hengitä sisko

Juice Leskinen & Coitus int : Zeppeliini

Juice Leskinen & Coitus int : Heinolassa jyrää

Alunperin levy julkaistiin silloin 70- luvulla vinyyli formaatissa ensimmäistä CD- versiota levystä saatiin odottaa vuoteen 1989,  remasteroitu versio tuli vuonna 2003, mukana yhtyeen ensimmäinen single bonusraitoina ja viime perjantaina ilmestyi uudelleen remasteroitu versio näin albumin 40 vuotis- juhlan kunniaksi. Juice Leskinen esitti 347 kappaletta, sävelsi 365 laulua ja sanoitti 554.
Ne tuottavat yhä tekiänoikeustuloja 150 000 - 200 000 euroa vuodessa. Leskisen kuolemasta tulee tällä viikolla  kuluneeksi 7 vuotta.   Juice oli nero.            -jones-

Mtv3 : Juice Leskisen viimeinen haastattelu




                                     

1 kommentti: