lauantai 16. marraskuuta 2013

Mietteitä musiikista



Mihin suuntaan on musiikki menossa? Omasta mielestäni 2010-luvun musiikki on hienoa musaa ja paljon uusia tulokkaita joita arvostan. Tuntuu kuitenkin siltä että nykyään suurin osa musiikista on enemmän tai vähemmän "tusinatavaraa" toki joskus harvoin nykyäänkin tulee oikeita mestariteoksia, mahtavia levyjä. Viime aikoina hyviä esimerkkejä tästä ovat olleet mm.  J.Karjalaisen Et ole yksin (2013) jota kutsuttakoon klassikoksi jo nyt ja Jenni Vartiaisen Seili (2010) jota on  virallisten tilastojen mukaan myyty huikeat 147 000  kappaletta ja näin ollen se on  30. Suomen kaikkien aikojen myydyimpien albumien listalla. Olen myös pannut merkille että musiikki on muuttumassa jonkinlaiseksi taustahälyksi se on hyvin valitettavaa, mutta näin on. Tähän törmää muun muassa vaatekaupoissa ja tavarataloissa, ettei kuule edes omia ajatuksia saati tajua sitä, mikä biisi siellä soi.


Olen jostain lukenut että kun perinteisen cd-levyn myyntiluvut ovat laskeneet esimerkiksi kymmenen vuoden takaisesta huomattavasti joten on todennäköistä, että kymmenen vuotta tästä eteenpäin cd-levyn myynti ja valmistus vähenee merkittävästi tai loppuu kokonaan. Pitäisikö tästä huolestua, kyllä pitäisi ja toisaalta ei. Tähän pisteeseen on tultu kun suoratoistopalvelut kuten Spotify ovat omalta osaltaan vähentäneet levymyyntiä jonkun verran. Spotifyssa on tietysti hyvät ja huonot puolet kuten kaikessa yleensä. Hyviä puolia ovat musiikin rajaton kuuntelu pelkällä kuukausimaksulla, joka on kympin kuussa, näin siis ei kaikkia levyjä tarvitse aina itselleen ostaa. Silti suosin enemmän perinteistä konkreettista levyä. Tämä siksi, että se on ihan eri asia tihrustaa pientä kuvaketta älypuhelimen näytöltä kuin fyysisesti koskea ja selata sekä ihailla kansitaidetta.


Toisin on vinyyli-levyjen tilanne, jota voisi kuvata yhdelläkin sanalla erinomainen mutta se ei taida tässä tapauksessa riittää. Vinyylilevyjen kulta-aika alkoi osoittaa hiipumisen merkkejä 1980-luvun lopulla CD-levyjen yleistyttyä markkinoilla. Viime vuosina vinyylit ovat tulleet taas muotiin. Viime vuonna tammi- maaliskuussa levyjä myytiin 9506, kun puolestaan tänä vuonna vastaava luku oli 15944. Näin ollen levy-myynti kasvoi 40%. On mielenkiintoista, että tammi-maaliskuussa 2013 cd-levyjen myynti laski 41 %. Cd-levyjen myynti on tällä hetkellä syöksykierteessä. Vinyylilevyjen myynti oli huipussaan vuonna 1992 ( 5,4 milj. €) verrattuna vuoteen 2012 (0,6 milj. €). Ihmiset käyttivät saman määrän rahaa äänitteiden ostamiseen vuosina 1992 ja 2012. Omasta mielestäni musiikissa tärkeintä on kuitenkin ei niinkään raha vaan se, että istuu kuuntelemaan levyn loppuun tekemättä mitään muuta. Tärkeintä on keskittyä olennaiseen.  Vinyylilevyissä on parasta sen pehmeä soundi verrattuna cd-levyn äänen laatuun ja sen analogisuus.  Ja se, että laitat konkreettisesti levyn soimaan ja napsautat neulan levyn raidalle ja levy lähtee pyörimään. Ostan cd- ja vinyylievyjä kuitenkin säännöllisin väliajoin. Olen viime aikoina keskittynyt enemmän vinyyleihin. Olen seurannut tulevia julkaisuja hyvinkin ahkerasti. Nykyään netistä löytää  kaiken tiedon. Ja suomalainen levykauppakulttuuri on tulut minulle hyvin tutuksi. On hienoa, että sitä Suomessa on, kuten levykauppa ÄX ja Epe´s.

Voimme todeta, että musiikki ei häviä, se vain muuttaa muotoaan.  Kaikki musiikkimediat on käytännössä jo keksitty, mitä voisi enää tulla. Se jää nähtäväksi. Luulen kuitenkin, että musiikin kulutus siirtyy enemmän nettiin. Ja levyjäkin  ostetaan enemmän sähköisesti tiedostona esim. AppStoresta.  Ostan fyysisen levyn niin kauan kuin se on mahdolllista.        -jones-


Lähteet : suomen musiikkituottajien viralliset tilastot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti