perjantai 4. heinäkuuta 2014

Juice Leskisen parhaat biisit. Top 5!





Juice Leskinen ehti hieman yli 30 vuotta kestäneellä laulaja, lauluntekijä ja muusikon uralla kirjoittaa lukemattoman määrän lauluja. Paitsi itselleen myös muille artisteille. Juicen lauluja ja levyjä kuunnellen voinkin helposti viettää pitkänkin tovin. Olen usein miettinyt että jos pitäisi valita Juicen itse levyttämistä lauluista parhaat niin mitkä ne olisivat. Ajattelin, että äkkiä valitsen nämä  viisi parasta biisiä, mutta tehtävä olikin yllättävän vaikea.  Tässä kuitenkin lopputulos.

Mielestäni 5 parasta Juicen biisiä.



1. Risainen elämä 

Yksinkertaisesti paras Juicen biisi. Hienot lyriikat ja kasvaa kappaleen alusta loppuun.
Sen neroutta on vaikea selittää. Kun itselläni menee huonosti  tai on muuten vaikea tilanne olen silloin aina kuunnellut tämän, tietysti täysillä. Se on risainen elämä joskus, mutta musiikki antaa minulle voimaa ja taas jaksaa eteenpäin. Kyllä Risainen elämä on hyvä ykkönen.


2. Klovni heittää veivin

Laulu kertoo tarkasti juuri sen muusikkoelämän toisen puolen. Rankka työ vaati rankat huvit.
Juice kirjoitti tämän laulun vain hieman  yli 20-vuotiaana ja osoitti suurta lahjakkuutta. Näin jälkeenpäin voisi helposti ajatella, että Juice laulaisi tässä jäähyväislaulun tällä kappaleella ja niin itse asiassa kävikin. Juice lauloi kohtalonsa etukäteen. "Tapoin toisten aikaa, minut tappaa aika toisten." Jo pelkkä alku lause riittää. Se yksin todistaa lahjakkuutta ja kertoo totuuden. Viisaita sanoja laulussa. Kyllä siinä jotain täytyy olla, jos jään miettimään laulun sanoja.


3. Pyhä toimitus

Kaunis kappale ja nerokkaat sanat, hienoa riimittelyä. Oikeaa runoutta ja syvää pohdiskelua.
Hyvä soundi ja kappaleen urkusoundi säilyy tässä hienosti alusta loppuun.


4. Musta aurinko nousee

Hieno kappale. Alussa komea kitara soolo. Musta aurinko nousee ja kertosäkeen  kohdalla hienoa kuorolaulua. Urut soittavat ja kantavat esityksen hienosti korkealle. Juice laulaa , kaikki toimii.
Tämä on just niitä Juice- biisejä, jonka kaikki kyllä tietää. Se soundi ei vaan ole tästä maailmasta!
Yksi tärkeimpiä Leskisen laajasta tuotannosta itselleni. Muistan, kun olen kuullut ensimmäisiä kertoja.


5. 3.30

Joo se on tämän biisin nimi! Pelkistettyä akustista musiikkia. Pianolla ja akustisella kitaralla soitettu.
Kappaleen keskivaiheilla lyhyt kitara soolo. "Tänään liikenteessä kuolee jonkun teräsvartalo. Vieläkö meillä on kaljaa." Kaikki tämä kaksi ja puoli minuuttia kestävä laulu. Se on kaunis hetki. Itselleni hyvin tärkeä, mutta lyhyestä virsi kaunis.


Ostin vähän aikaa sitten Juice Leskisen kaikki singlet boxin. Tästä inspiroituneena kehittelin ajatusta kirjoittaa jonkun artistin parhaat biisit listan. Juice-boxi ei ollut turha ostos, on todella rentouttavaa kuunnnella hyvää suomalaista musiikkia. Varsinkin tässä tapauksessa Juicen tuotannon vuodet 1974-1977 ja 1985-1990 ovat todella timanttista ja Juicen parasta tuotantoa. Näihin en ikinä kyllästy. Suomalaisuutta parhaiten lauluissaan edustavat Juicen lisäksi myös Leevi and the Leavings, Hector ja Irwin Goodman. Jään innolla odottamaan syksyllä julkaistavaa Juice elämäkertatyyppistä teosta.

-Jones-










1 kommentti: