lauantai 18. tammikuuta 2014

Vesa-Matti Loiri : Tuomittuna kulkemaan




Vesa-Matti Loiri julkaisi viime syksynä uuden pitkään ja hartaasti odotetun studioalbuminsa, jonka nimi on Tuomittuna kulkemaan. Viime vuosina Vesku onkin taas aktivoitunut uudelleen jos näin saa sanoa. Olihan Vesku mukana viime vuonna muun muassa UMO:n jazz-levyllä Ville ja Valle, jolla hänen lisäksi kuullaan myös Johanna Förstiä ja Cratsiasta. Levy julkaistiin alunperin jo 1970-luvulla. Sen sisältö koostuu Kirsi Kunnaksen runoista. Sen sijaan Veskun viimeisin sooloalbumi ennen tätä Tuomittuna kulkemaan levyä oli vuonna 2010 ilmestynyt Skarabee, jonka luultiin silloin olevan taiteilijan viimeinen levy. Mutta onneksi toisin kävi. Nyt tarkastellaan kuitenkin tätä uutta levyä.


Tätä Loirin levyä olin hartaasti odottanut syksyllä kauppoihin tulevaksi. Sitten kun vihdoin sain sen käsiini olin kieltämättä hieman pettynyt, sillä ei se minun mielestä ollutkaan niin timanttia alusta loppuun kuin olisi voinut. Tottakai levyllä on pari ihan todella hienoa kappaletta joista kerron seuraavaksi.



Levyn avauksena kuullaan Veskun tyylikkäästi tulkitsema Alla ruosteisen kuun. Jossa kuuluu länkkärimeininkiä. Sheriffi ratsastaa alla ruosteisen kuun sellaisessa vanhan ajan filmissä. Todella mahtava kipale, tällä lähtee käyntiin.

Vesa-Matti Loiri : Alla ruosteisen kuun

Toinen kappale levyllä järjestyksessä on levyn nimikkoraita Tuomittuna kulkemaan tämä kappale saa minut aina hiljentymään. On se niin hieno, tämä on ehdottomasti sitä parhaimmistoa. Tässä Loirin kanssa duetoi Samuli Edelmann. Kappalehan tuli tutuksi jo vuonna 2012 julkaistun Tie pohjoiseen- elokuvan tunnussävelmänä. Josta sitten poiki Loirin ja Tuure Kilpeläisen Kaihon karavaani orkesterin yhteistyö, niin että Veskua levyllä säestää Kaihon karavaani. Tuomittuna kulkemaan kappaleen sanat ja sävel on Juha Tapion tekoa. Tämä ei ole levyn ainut duetto sillä Vesa-Matti Loiri ja Jenni Vartiainen ovat duetoineet Halvalla- nimisen kappaleen ja tällä kertaa ihan levylle asti.

Vesa-Matti loiri : Tuomittuna kulkemaan

Jenni Vartiainen & Vesa-Matti Loiri : Halvalla

Sitten on vielä yksi mainitsemisen arvoinen kappale joka on ehkä jopa levyn paras kappale. Syvä maanantai, tämä laulu kertoo jonkun salaperäisen totuuden joka on jätetty tulkinnan varaan. Veskun koskettava ja veret seisauttava esitys on kyllä vertaansa vailla. Tämän tekstin on kirjoittanut Ismo Alanko. Ismon lisäksi varta vasten Loirille ja tälle levylle kirjoittaneita tunnettuja suomalaisia lauluntekijöitä ovat muun muassa Matti Johannes Koivu, Olavi Uusivirta, Paula Vesala ja kuten sanottu Juha Tapio.  Sitten hyviä uutisia tänä vuonna siis tulossa ainakin kaksi elokuvaa, joissa Vesku on mukana. Pari viikkoa sitten Vesku täytti vuosia tai oikeastaan pyöreitä vuosia, joten onnea
Vesa-Matti Loiri 70-vuotta! Toivon että tämä levy ei olisi viimeinen. Luulenkin että uutta musiikkia on Loirilta tulossa vielä tuonnempana.

UMO & Vesa-Matti Loiri : Jussin talo

Vesa-Matti Loiri : Skarabee

  -Jones-      




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti