lauantai 11. tammikuuta 2014

Jonna Tervomaa : Eläköön!



Jonna Tervomaan uusi levy on täynnä toinen toistaan raikkaita elämän makuisia tarinoita. Selkeästi kaikki uuden levyn kappaleet muodostavat oman yksittäisen tarinan. Jonna Tervomaan pitkään jatkunut musiikillinen hiljaiselo kesti peräti kuusi vuotta. Mutta se päättyi yhtä äkkiä viime kesänä, kun Tervomaa julkaisi uuden singlen nimeltä "Minä toivon". On mahdollista, että joku hyvinkin saattoi jo unohtaa Tervomaan artistina olemassaolon, näin itselleni pääsi käymään.
Kesällä, kun ensimmäistä kertaa kuulin "Minä toivon" kappaleen, ajattelin, että tässä meillä on taas joku "uusi tulokas" popmaailman tähtitaivaalla ohimenevänä tähdenlentona. Toisin sanoen ennen tätä kappaletta hän ei julkaissut mitään kuuteen vuoteeen, viimeisimpänä oli Lemmikit-kokoelma vuodelta 2008. Vasta myöhemmin kuulin, että tämä oli Jonna Tervomaa, joka kappaleen esittää. Silloin ajattelin, että kuulostaa tosi raikkaalta ja mikä soundi. Ennen kaikkea tällä levyllä tulee hyvin selväksi se, miten Jonna Tervomaa on itse kehittynyt tekstittäjänä.

Jonna Tervomaa : Minä toivon (Musiikkivideo, Youtube)

Kaikki kappaleet levyllä ovat hyviä, ei yhtään "täytebiisiä". Olen valinnut parhaimmat.
Minä toivon -singleä seurasi toinen 23. elokuuta 2013 julkaistu single nimeltä "Tikapuut". Kappaleen tarinan tajuaa helposti, se kertoo omaishoitajan arjesta vanhuksen kanssa. Kappaleen musiikkivideo on koskettava kuvaus. Esimerkiksi tässä Jonna Tervomaan sanoitus ja loistava tulkinta menevät kyllä edelle.

Jonna Tervomaa : Tikapuut (Musiikkivideo, Youtube)

Toinen kappale josta pidän on "Ihme", joka on levyllä järjestyksessä toinen raita. Tässä biisissä mennään sitten johonkin sarjakuvamaailmaan, jossa sarjakuvasankarit ja sankarittaret seikkailee.
Biisissä on hyvin mielenkiintoinen B-osa eli kertosäe, kun se tulee ensimmäisen kerran hiljaa , mutta alkaa kasvaa ja kasvaa ja lopulta kohoaa aivan omiin sfääreihin ja räjähtää. Siit mä diggaan!
Tästä kappaleesta löytyy monta mielenkiintoista fraasia ja yksi niistä kuuluu näin "Juoni ilman näytelmää". Tämän kappaleen teksti jättää tulkinnan varaa, mikä on minusta ihan hyvä asia sen voi kukin ymmärtää miten haluaa. Loistava sanoitus tämä biisi Tervomaalta ehdottomasti, tykkään.

 Yksi levyn parhaimmistoa edustava kappale on "Kirkonrotat" ja se on järjestyksessä viides raita levyllä. Mutta ihan ensiksi se, että minulle ei todellakaan auennut tämän biisin tarina tai sen idea, mutta niinhän se on, että yleensä  joku uusi kappale pitää kuunnella useampaan kertaan ennenkuin sen pystyy ymmärtämään. Ei yhden kuuntelukerran jälkeen pysty oikein sanomaan, että mitä se on.
Kirkonrotat kertoo tietysti siitä vanhasta lastenleikistä. Laulu alkaa mukavalla lallatuksella.
Koko kappaleen ajan on läsnä  uskomaton unenomainen tunnelma. Tähän kappaleeseen on saatu tallennettua jotain  todella upeaa.  Jälleen kerran loistavat sanat Tervomaan kynästä. Selkeä tarina tässä.

Lopulta aina on tietysti nimensäkin puolesta levyn viimeinen kappale, mutta ei todellakaan vähäisin.
Tämä akustishenkinen balladi on tarina siitä, että joka tapauksessa, lopulta aina. Hauskoja sekä mielenkiintoisia fraaseja tässä kappaleessa ovat seuraavat "Ja lopulta aina jollain poikkeus lailla, lopulta aina" ja toinen fraasi "Olen valmis lyömään päätä seinään, lyön sitä uuteen kovaan kohtaan".
Tämä on hyvä  kappale tähän albumin ikäänkuin loppulauluksi.

Jonna Tervomaan Eläköön on ehjä ja todella monipuolinen albumi kokonaisuutena. Sen monipuolisuus ei ehkä aukea ensimmäisillä kuunteluilla, kuten minulla. Laadukkaalla lopputuloksella   ja ansaitulla menestyksellä näyttävän paluun tehnyt Tervomaa on noussut takaisin huipulle maamme arvostetuimpien naisartistien joukkoon. Hienoa! Levyn teossa suuressa roolissa on Tervomaan itsensä lisäksi ollut myös Eppu Kosonen, joka on tuottanut, äänittänyt, miksannut ja tietysti säveltänyt suurimman osan levyn biiseistä. Jonna Tervomaan Eläköön on yksi tämän hetken suosikkeja levyhyllyssäni. Suosittelen tätä, ehdottomasti!


     -Jones-




1 kommentti: