lauantai 18. tammikuuta 2014

Vesa-Matti Loiri : Tuomittuna kulkemaan




Vesa-Matti Loiri julkaisi viime syksynä uuden pitkään ja hartaasti odotetun studioalbuminsa, jonka nimi on Tuomittuna kulkemaan. Viime vuosina Vesku onkin taas aktivoitunut uudelleen jos näin saa sanoa. Olihan Vesku mukana viime vuonna muun muassa UMO:n jazz-levyllä Ville ja Valle, jolla hänen lisäksi kuullaan myös Johanna Förstiä ja Cratsiasta. Levy julkaistiin alunperin jo 1970-luvulla. Sen sisältö koostuu Kirsi Kunnaksen runoista. Sen sijaan Veskun viimeisin sooloalbumi ennen tätä Tuomittuna kulkemaan levyä oli vuonna 2010 ilmestynyt Skarabee, jonka luultiin silloin olevan taiteilijan viimeinen levy. Mutta onneksi toisin kävi. Nyt tarkastellaan kuitenkin tätä uutta levyä.


Tätä Loirin levyä olin hartaasti odottanut syksyllä kauppoihin tulevaksi. Sitten kun vihdoin sain sen käsiini olin kieltämättä hieman pettynyt, sillä ei se minun mielestä ollutkaan niin timanttia alusta loppuun kuin olisi voinut. Tottakai levyllä on pari ihan todella hienoa kappaletta joista kerron seuraavaksi.



Levyn avauksena kuullaan Veskun tyylikkäästi tulkitsema Alla ruosteisen kuun. Jossa kuuluu länkkärimeininkiä. Sheriffi ratsastaa alla ruosteisen kuun sellaisessa vanhan ajan filmissä. Todella mahtava kipale, tällä lähtee käyntiin.

Vesa-Matti Loiri : Alla ruosteisen kuun

Toinen kappale levyllä järjestyksessä on levyn nimikkoraita Tuomittuna kulkemaan tämä kappale saa minut aina hiljentymään. On se niin hieno, tämä on ehdottomasti sitä parhaimmistoa. Tässä Loirin kanssa duetoi Samuli Edelmann. Kappalehan tuli tutuksi jo vuonna 2012 julkaistun Tie pohjoiseen- elokuvan tunnussävelmänä. Josta sitten poiki Loirin ja Tuure Kilpeläisen Kaihon karavaani orkesterin yhteistyö, niin että Veskua levyllä säestää Kaihon karavaani. Tuomittuna kulkemaan kappaleen sanat ja sävel on Juha Tapion tekoa. Tämä ei ole levyn ainut duetto sillä Vesa-Matti Loiri ja Jenni Vartiainen ovat duetoineet Halvalla- nimisen kappaleen ja tällä kertaa ihan levylle asti.

Vesa-Matti loiri : Tuomittuna kulkemaan

Jenni Vartiainen & Vesa-Matti Loiri : Halvalla

Sitten on vielä yksi mainitsemisen arvoinen kappale joka on ehkä jopa levyn paras kappale. Syvä maanantai, tämä laulu kertoo jonkun salaperäisen totuuden joka on jätetty tulkinnan varaan. Veskun koskettava ja veret seisauttava esitys on kyllä vertaansa vailla. Tämän tekstin on kirjoittanut Ismo Alanko. Ismon lisäksi varta vasten Loirille ja tälle levylle kirjoittaneita tunnettuja suomalaisia lauluntekijöitä ovat muun muassa Matti Johannes Koivu, Olavi Uusivirta, Paula Vesala ja kuten sanottu Juha Tapio.  Sitten hyviä uutisia tänä vuonna siis tulossa ainakin kaksi elokuvaa, joissa Vesku on mukana. Pari viikkoa sitten Vesku täytti vuosia tai oikeastaan pyöreitä vuosia, joten onnea
Vesa-Matti Loiri 70-vuotta! Toivon että tämä levy ei olisi viimeinen. Luulenkin että uutta musiikkia on Loirilta tulossa vielä tuonnempana.

UMO & Vesa-Matti Loiri : Jussin talo

Vesa-Matti Loiri : Skarabee

  -Jones-      




lauantai 11. tammikuuta 2014

Jonna Tervomaa : Eläköön!



Jonna Tervomaan uusi levy on täynnä toinen toistaan raikkaita elämän makuisia tarinoita. Selkeästi kaikki uuden levyn kappaleet muodostavat oman yksittäisen tarinan. Jonna Tervomaan pitkään jatkunut musiikillinen hiljaiselo kesti peräti kuusi vuotta. Mutta se päättyi yhtä äkkiä viime kesänä, kun Tervomaa julkaisi uuden singlen nimeltä "Minä toivon". On mahdollista, että joku hyvinkin saattoi jo unohtaa Tervomaan artistina olemassaolon, näin itselleni pääsi käymään.
Kesällä, kun ensimmäistä kertaa kuulin "Minä toivon" kappaleen, ajattelin, että tässä meillä on taas joku "uusi tulokas" popmaailman tähtitaivaalla ohimenevänä tähdenlentona. Toisin sanoen ennen tätä kappaletta hän ei julkaissut mitään kuuteen vuoteeen, viimeisimpänä oli Lemmikit-kokoelma vuodelta 2008. Vasta myöhemmin kuulin, että tämä oli Jonna Tervomaa, joka kappaleen esittää. Silloin ajattelin, että kuulostaa tosi raikkaalta ja mikä soundi. Ennen kaikkea tällä levyllä tulee hyvin selväksi se, miten Jonna Tervomaa on itse kehittynyt tekstittäjänä.

Jonna Tervomaa : Minä toivon (Musiikkivideo, Youtube)

Kaikki kappaleet levyllä ovat hyviä, ei yhtään "täytebiisiä". Olen valinnut parhaimmat.
Minä toivon -singleä seurasi toinen 23. elokuuta 2013 julkaistu single nimeltä "Tikapuut". Kappaleen tarinan tajuaa helposti, se kertoo omaishoitajan arjesta vanhuksen kanssa. Kappaleen musiikkivideo on koskettava kuvaus. Esimerkiksi tässä Jonna Tervomaan sanoitus ja loistava tulkinta menevät kyllä edelle.

Jonna Tervomaa : Tikapuut (Musiikkivideo, Youtube)

Toinen kappale josta pidän on "Ihme", joka on levyllä järjestyksessä toinen raita. Tässä biisissä mennään sitten johonkin sarjakuvamaailmaan, jossa sarjakuvasankarit ja sankarittaret seikkailee.
Biisissä on hyvin mielenkiintoinen B-osa eli kertosäe, kun se tulee ensimmäisen kerran hiljaa , mutta alkaa kasvaa ja kasvaa ja lopulta kohoaa aivan omiin sfääreihin ja räjähtää. Siit mä diggaan!
Tästä kappaleesta löytyy monta mielenkiintoista fraasia ja yksi niistä kuuluu näin "Juoni ilman näytelmää". Tämän kappaleen teksti jättää tulkinnan varaa, mikä on minusta ihan hyvä asia sen voi kukin ymmärtää miten haluaa. Loistava sanoitus tämä biisi Tervomaalta ehdottomasti, tykkään.

 Yksi levyn parhaimmistoa edustava kappale on "Kirkonrotat" ja se on järjestyksessä viides raita levyllä. Mutta ihan ensiksi se, että minulle ei todellakaan auennut tämän biisin tarina tai sen idea, mutta niinhän se on, että yleensä  joku uusi kappale pitää kuunnella useampaan kertaan ennenkuin sen pystyy ymmärtämään. Ei yhden kuuntelukerran jälkeen pysty oikein sanomaan, että mitä se on.
Kirkonrotat kertoo tietysti siitä vanhasta lastenleikistä. Laulu alkaa mukavalla lallatuksella.
Koko kappaleen ajan on läsnä  uskomaton unenomainen tunnelma. Tähän kappaleeseen on saatu tallennettua jotain  todella upeaa.  Jälleen kerran loistavat sanat Tervomaan kynästä. Selkeä tarina tässä.

Lopulta aina on tietysti nimensäkin puolesta levyn viimeinen kappale, mutta ei todellakaan vähäisin.
Tämä akustishenkinen balladi on tarina siitä, että joka tapauksessa, lopulta aina. Hauskoja sekä mielenkiintoisia fraaseja tässä kappaleessa ovat seuraavat "Ja lopulta aina jollain poikkeus lailla, lopulta aina" ja toinen fraasi "Olen valmis lyömään päätä seinään, lyön sitä uuteen kovaan kohtaan".
Tämä on hyvä  kappale tähän albumin ikäänkuin loppulauluksi.

Jonna Tervomaan Eläköön on ehjä ja todella monipuolinen albumi kokonaisuutena. Sen monipuolisuus ei ehkä aukea ensimmäisillä kuunteluilla, kuten minulla. Laadukkaalla lopputuloksella   ja ansaitulla menestyksellä näyttävän paluun tehnyt Tervomaa on noussut takaisin huipulle maamme arvostetuimpien naisartistien joukkoon. Hienoa! Levyn teossa suuressa roolissa on Tervomaan itsensä lisäksi ollut myös Eppu Kosonen, joka on tuottanut, äänittänyt, miksannut ja tietysti säveltänyt suurimman osan levyn biiseistä. Jonna Tervomaan Eläköön on yksi tämän hetken suosikkeja levyhyllyssäni. Suosittelen tätä, ehdottomasti!


     -Jones-




lauantai 4. tammikuuta 2014

Paul McCartney : New



Kun luin ensimmäisen kerran asiasta, että Paul McCartney julkaisee uutta musiikkia ajattelin että tämähän on mahtava juttu. Kuulin ensimmäisen kerran levyn kappaleita jostain radio-ohjelmasta.
Hänen 16. sooloalbuminsa tosiaan yllättää rokkaavalla asenteella ja energiallaan.  Tämä kuulostaakin todella tuoreelta enkä ainakaan vielä ole kyllästynyt kyseiseen levyyn, päinvastoin.

Jos katsotaan hieman levyn sisältöä. Se on heti ensimmäiseltä raidalta Save us (Pelasta meidät) lähtien täyttä asiaa ja mitkä fiilikset sen ja ylipäänsä koko levyn kuuntelu kerta toisensa jälkeen antaa. Jos sattuisi olemaan huono päivä tai vaikkapa sadepäivä niin ehdottomasti silloin tämän kuuluisi pyöriä levylautasella.

Paul McCartney : Save us

Levyllä on pari muutakin kappaletta ylitse muiden ja yksi niistä on nimikko kappale New,
tässäkin biisissä on jotain sanoin kuvaamatonta.

Paul McCartney : New

Toisena singlenä levyltä on kuultu Queenie eye. Tätä kappaletta kuunnellessa menee ihan kylmät väreet- on se niin timanttia. Ei 71-vuotias rokkipappa aio todellakaan jäädä vielä täysipäiväisesti eläkkeelle. Queenie eye on levyn parhaimpia tai ehkä jopa paras kappale ja se rokkaakin kuin the Beatles ikään kappaleen musiikkivideosta näkee että Maccalla on hauskaa. Se on kuvattu legendaarisella Abbey Roadin studiolla.

Paul McCartney : Queenie eye (musiikkivideo, YuoTube)


Laulussa Early days Paul muistelee nuoruuttaan Liverpoolissa. Laulussa kuuluvat iän tuoma rasite, karheus.  Macca toteaa laulussaan osuvasti näin. "Kuinka te voisitte tietää mitä teimme, te ette olleet paikalla".

Paul McCartney : Early days

Valitsin tämän levyn viime vuoden kymmenen parhaan levyn joukkoon sijalle 3 ja ihan syystä. Se on vaan niin tyylipuhdasesitys ja ehjä kokonaisuus. Näin tuoretta musiikkia on mukava kuunnella,        se on jotenkin voimaannuttava kokemus. Sir Paul McCartney on tehnyt yhden parhaimmista sooloalbumeistaan ehdottomasti.  Levyä voi jopa verrata yhden hieman vanhemman rockbändin tuotantoon.


   -Jones-