tiistai 31. joulukuuta 2013

Vuoden 2013 parhaat levyt!


On tullut taas se aika vuodesta kun valitaan parhaat levyt.
Tänä vuonna onkin riittänyt toinen toistaan upeampia albumikokonaisuuksia varsinkin miesartistit ovat kuluneena vuonna julkaisseet paluu- ja live levyjä esimerkiksi J. Karjalainen teki näyttävän paluun ja näin kuuluu ansaitusti listalle. Viimevuosina palkintogaalat ovat olleet naisartistien kuten Jenni Vartiaisen, Anna Puun ja Chisun juhlaa. Oli erittäin vaikea valita 10 parasta levyä. Lista on seuraavanlainen.

Vuoden 2013 parhaat levyt
 Top 10

1. J.Karjalainen : Et ole yksin
On ehdottomasti vuoden paras kotimainen albumi kaikista.
Sen positiivinen energia ja asenne on taattua Karjalaisen tuotantoa. Tätä levyä edeltäneet kolme levyä Lännen Jukkaa oli kuin tarkoitus kasvattaa nälkää. Et ole yksin levyn ensimmäinen single radiosoittoon julkaistiin youtubessa tasan vuosi sitten. Tämä levy rokkaa oikeasti, minulla on molemmat cd ja vinyyli versiot tästä. J.Karjalaisen seuraavaa levyä odotellessa , joka toivottavasti tulee pian.

2. Anssi Kela : Anssi Kela
Anssi Kelan parin musiikillisesti hiljaisemman vuoden jälkeen keväällä 2013 tapahtui jotain merkittävää kun Kelan albumin ensimmäinen single Levoton tyttö julkaistiin ja se meni suoraan soittolistojen kärkeen ja kauaa ei tarvinnut odottaa kun perässä seurasivat Miten  sydämet toimii? ja
Maitohapoilla kappaleet. Levy on kiinnostava kokonaisuus kaikkine kasari-soundeineen.

3. Paul McCartney : New
Sir McCartney on tehnyt yhden parhaimmista sooloalbumeistaan.
Se on raikas ja tyylipuhdas esitys.


4. Vesa-matti Loiri : Tuomittuna kulkemaan
Tuomittuna kulkemaan on Veskun laadukas "paluu" platta. Upeat duetto kappaleet ovat levyn parhaimmistoa. Levyllä Loirin yksin laulamat kappaleet kuten Alla ruosteisen kuun, Syvä maanantai ja kotiinpaluu ovat upeita tulkintoja, levy ei kuitenkaan täyttänyt kaikkea odotettua.


5. Jonna Tervomaa : Eläköön!
Levy on täynnä toinen toistaan raikkaampia elämänmakuisia tarinoita. Jonna Tervomaan lähes kuuden vuoden enemmän tai vähemmän hiljaisemman vuoden jälkeen  olin miltein unohtaa tämän olemassaolon, kun kuulin kesällä kappaleen nimeltä "Minä toivon". En ollut tunnistaa esittäjää lainkaan ajattelin vain, että: "Tämä kuulostaa tosi raikkaalta ja mikä soundi".  Vasta myöhemmin kuulin jostain, että se on Jonna Tervomaa. Tämä levy on ollut kovassa soitossa minulla viime aikoina. Onnistunut paluu suomalaisen musiikin eturiviin siis.

6. SANNI : Sotke mut
Sanni Kurkisuo on nuori lahjakas laulajalupaus, jonka levy on yksi kiinnostavimpia tämän vuoden debyytti albumeita. Levyn ensimmäinen single Prinsessoja ja astronautteja julkaistiin keväällä. Ajattelin tuolloin, että tässä meillä on taas joku yhden hitin ihme, mutta olinkin todella väärässä.

7. David Bowie : Next day
 David Bowien tasokas paluu Next Day- levyllä on erinomainen. Bowie julkaisi viime kevään 66-vuotispäivänä  singlen levyltä. Where are we now-kappaleessa muistisairas kysyy missä olemme. Paikkansa ansainnut listalla.

8. Ismo Alanko : Maailmanlopun sushibaari  ( ERIKOISPAINOS)
Paketti sisältää levyn, jossa on  bonusbiisit ja kakkoslevyn, kolmannes vuosisata taiteilijaelämää livelevyn.  Livelevyllä on mukana tuttuja klassikoita Ismo Alangon kynästä, kuten Levottomat jalat,  Kun Suomi putos puusta ja Peltirumpu. Maailman lopun sushibaari sisältää uusia Alangon biisejä mm. Harmaa on hyvä väri. Taattua Ismo Alankoa alusta loppuun.

9. Esa Pulliainen & C- combo
On Esan hatunnosto vilpittömästi suomalaiselle rautalankamusiikille. Tämä Esan projekti Agentsien ohella on toiminut jo vuodesta 2008, mutta kaikessa hiljaisuudessa julkaisivat tänä vuonna saman nimisen debyyttialbuminsa.

10. Tuomari Nurmio : Dumari & Spuget
Voiko kukaan kuulostaa  vielä kuuskymppisenä niin raikkaalta kuin Dumari? Levyn versiot vanhoista hittikappaleista kuulostavat paremmalta kuin niiden alkuperäiset. Kokonaan stadin slangiksi laulettu levy on jotain uutta. On levyllä toki uusiakin kappaleita, kuten Spiidi Pirinen ja Sniidu Friidu. Dumari on vielä kynänsä kanssa terävänä. Jään odottamaan, tuleeko tälle projektille jatkoa.

Hyvää ja musikillisesti parempaa vuotta 2014 kaikille!         -Jones-

J.Karjalainen : Mennyt mies


perjantai 27. joulukuuta 2013

Tulevaisuuden tusina (vuodelle 2014)


Tulevaisuuden tusina on  perinteisesti ollut Ylex:n ja Rumban keräämä barometri kuluneen vuoden parhaista debyyttialbumeista. Se kerätään toimittajilta, levykauppiailta ja levy-yhtiöiltä. Kyselyyn voi siis käytännössä osallistua kuka tahansa, ajattelin koota oman mielipiteeni asiasta. Sanni Kurkisuo julkaisi kuluneena vuonna esikoisalbuminsa "Sotke mut", josta radiosoittoon lohkaistut singlet  ovatkin saaneet kiitettävästi soittoaikaa. Ne ovat soineet jokaisella kaupallisella radioasemalla. Hyvää kannatti siis odottaa, erinomainen albumi kokonaisuus. Minulla on sellainen tuntuma, että tästä Sannista voi tulla vielä jotain kovinkin suurta. Hyvä alku potentiaalia löytyy! Kaukolasipartio puolestaan on hyvinkin mielenkiintoinen kokoonpano, jonka kippareina toimivat viihdyttäjälegenda Jaakko Tepon pojat Ilja ja Johannes Teppo. Kaukolasipartion musiikki on tyyliltään suomalaista huumori-kupletti musiikkia, positiivisella asenteella ja pilke silmäkulmassa.  Suosittelen ehdottomasti. Aili Ikonen on suomalainen jazz-laulaja, joka uuden yhtyeensä Herdin kanssa on julkaissut albumin suomalaisia 1950- ja 1960-luvulla alunperin levytettyjä iskelmiä jazz-sovituksilla. Levyltä löytyy muun muassa klassikko iskelmä "Pojat".
On hyvä, että joku levyttää suomalaista iskelmämusiikkia.


                                                              -Jones-

SANNI : Prinsessoja ja astronautteja


Kaukolasipartio : Neiti Kaunispäivä


Aili Ikonen & Herd : Pojat


Alla  lista kokonaisuudessaan :


1. Sanni

2. Kaukolasipartio

3. Aili Ikonen & Herd

4. Isac elliot

5. Hopeajärvi

6. Sini Sabotage

7. Iisa

8. Mikki Kauste

9. Tammela 33100

10. Mari & ystävät

11. Janna

12. Jenni Jaakkola

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Hector (taasko?)


Kun luin pari viikkoa sitten jostain netistä, että Heikki Harma eli tutummin Hector on tekemässä paluuta lavoille ja keikoille mietin, että  "Ei tämä voi olla mahdollista mutta totta se on." Hector todellakin tekee sen ja tämä on minun laskujeni mukaan jo toinen "Paluu".Olen viime vuosina sitä asiaa harmitellut,  että on väärin jos Hector ei enää julkaise uusia levyjä tai tee keikkoja olinkin melko varma siitä, että näin ei enää tapahdu. Näinhän se on ettei koskaan saisi sanoa ei koskaan. Onneksi tilanne on nyt korjattu. Voihan olla, että taiteilijalle tulee rahapula tai sitten löytyy uutta inspiraatiota ja mieltä lähteä kiertämään keikkapaikkoja. Hector teki jäähyväiskiertueen vuonna 2007 mutta palasi lavoille jo muutaman vuoden tauon jälkeen. 
Vastaavanlainen tilanne on käynyt monien artistien kohdalla hyvä esimerkki on Vesa-Matti Loiri, joka ilmoitti vuonna 2010 jäävän määrittelemättömän pitkälle tauolle , sivuun musiikkibisneksestä ja lopettavansa hommat kokonaan. Mutta niin vain kävi, että uusi levy ilmestyi kolmen vuoden tauon jälkeen ja tällä hetkellä Loiri nauttii ansaitusti suurtasuosiota.
Ymmärtääkseni ensi vuonna on tulossa parikin kappaletta elokuvia, joissa Vesku on mukana.
Tämä taas todistaa sen, että aina on olemassa takaportti ja mahdollisuus palata.

Hector : Kuunnellaan vaan taivasta



Hectorin edellinen studioalbumi "Ei selityksiä" julkaistiin vuonna 2004 ja se on myynyt platinaa. Tältä levyltä suureksi radiohitiksi nousi ehdottomasti "Kuunnellaan vaan taivasta".  Nyt lähes kymmenen vuoden levytystauon jälkeen Hector on solminut levytyssopimuksen Sony musicin kanssa.

Uusi albumi julkaistaan vuonna 2014. Itse odotan tätä suurta päivää jo innolla. Hector itse määrittelee levyään seuraavasti : "Luvassa on ikääntyneemmän ihmisen näkökulmaa asioihin".
Tämä on mahtava juttu. Olisi hienoa lähteä johonkin Hectorin konserttiin tai nähdä hänet ensikesänä festareilla nythän se olisi hyvinkin mahdollista. Pitääpä katsoa Hectorin keikkakalenteria.

Tämä on hieno uutinen kaikille Hectorin faneille!  



   -Jones-






















  






sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Sydämeeni joulun teen



Vuonna 1998 julkaistu Sydämeeni joulun teen on itselleni suomalaisten joululevyjen klassikkoja. Levyn nimikkoraita on niin monia nykyään jo klassikoiksi muodostuneita lauluja kirjoittaneen Vexi Salmen käsialaa ja sävel Kassu Halonen. Siihen on saatu sisään jotain mitä en voi ymmärtää. Onko se vain osa Veskun lahjakkuutta tehdä biisistä täydellinen esitys? En tiedä. Sitten on Varpunen jouluaamuna, joka on ainakin minulle se kaikista joululauluista tärkein tietysti Joulumaan, Sydämeeni Joulun teen ja Juice Leskisen jouluvirsi kappaleiden ohella. Vesku upealla tulkinnallaan tekee tästä biisistä loistavan koskettavan esityksen. Sanat tähän on aikoinaan kirjoittanut itse Sakari Topelius. Laulun viimeinen säkeistö ei jostain syystä ole aivan täysin auennut minulle mutta sen tiedän, että tämä laulu kertoo lapsen kuolemasta. Jos laulun tekstiä lähtisi lukemaan saattaisi sen ehkä ymmärtää. Toisaalta tämä on tulkinnanvarassa, että sen voi ymmärtää niin monella eri tavalla, mutta joka tapauksessa hieno veto kerta kaikkiaan. Kolmen kuninkaan marssi on ehkä vähemmän tunnettu joululaulu joka löytyy tältä joululevyltä ja erityisesti Veskun tulkinta tekee tästä kiinnostavan version. Toki levyltä löytyy tämän lisäksi paljon hienoja esityksiä, lista on pitkä. 




Vesa-Matti Loiri on yksi suosikki artisteistani. Olin vuosi sitten katsomassa Veskun perinteistä joulukonserttia, joka oli loistava kuten odotin. Tässä konsertissa kuultiin joululauluja, kuten nämä edellämainitut ja sen lisäksi kaikkien tuntemat Lapin kesä, Nocturne ja Väliaikainen. En voi muuta todeta, että oli hyvin ikimuistoinen konsertti. Kaiken lisäksi tämä konsertti sattui olemaan suomalaisen musiikin päivänä 8.12. Loiri julkaisi vastikään uuden kauan odotetun studioalbumin "Tuomittuna kulkemaan", johon palaan tässä blogissa myöhemmin. Palatakseni vielä tähän Sydämeeni joulun teen levyyn, se on kokonaisuutena hyvin onnistunut. Vesku täydellisellään tulkinnallaan tekee levystä mahtavan. Minun mielestä Sydämeeni Joulun teen-levy ansaitsee paikkansa jokaisen levyhyllyssä olkoo se sitten digitaalinen tai konkreettinen. 

Tämän tekstin myötä haluan toivottaa kaikille hyvää Joulun aikaa!                -Jones-

torstai 5. joulukuuta 2013

Lou Reed 1942 - 2013


Lou Reed oikealta nimeltään Lewis Allan oli yhdysvaltalainen muusikko, laulaja ja lauluntekijä. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten menestyksekkäänä sooloartistina mutta ei myöskään vähiten The Velvet Undergroundin jäsenenä ja johtohahmona. Nyt Lou Reedin kuolemasta on kulunut vähän yli kuukausi. Ajattelin käydä tässä hieman läpi hänen tuotantoa. Lou Reedin toinen studioalbumi  Transformer on yksi parhaita levyjä mitä tiedän. Albumin sisältämiä hittejä ovat muun muassa  "Walk on the wild side", "Perfect Day"  ja "Satellite of love", joiden myötä Reed nousi kansainväliseksi tähdeksi. Albumi julkaistiin vuonna 1972 ja heti perään seuraavana vuonna 1973 Berlin. Transformer on kokonaisuutena upea ja jostain syystä Reedin parhaimpia teoksia. Levyn on tuottanut David Bowie. Levyllä järjestyksessään kolmas raita on Perfect Day, joka on yksinkertaisesti rauhallinen, mutta kuitenkin voimakas balladi. Suomeksikin Reedin tuotantoa on levytetty. Perfect Day kappaleen on suomeksi levyttänyt Topi Sorsakoski nimellä Paras Päivä. Hyvin ahkerasti Reediä on levyttänyt Se yhtyeen Yari (oik. Jari Knuutinen). Walk on the wild side on omaperäistä Reediä. Biisinä se on hyvin rentouttavaa kuultavaa ja miellyttävää. Tästäkin kappaleesta on olemassa suomalainen käännös. Satellite of love on puolestaan mystistä ja unenomaista pehmeää soundia. Ensimmäisellä kuuntelu kerralla se oli jotain sanoin kuvaamatonta. 





Reed kirjoitti avoimesti huumeiden käytöstä ja seksuaalisesta poikkeavuudesta, joka oli 1960-luvulla rock-kulttuurissa melko harvinaista. The Velvet Undergroundin tuotantoon  en ole paljoa perehtynyt, mutta yksi biisi nousee ylitse muiden ja se on "Sunday morning". Aion kuitenkin tutustua siihen lähiaikoina. Vähän aikaa sitten Yle Teemalta tuli dokumentti Lou Reedistä, joka avasi minulle paljon tätä henkilönä.


Lou Reed  2. 3. 1942 -  27. 10. 2013 New Yorkin ääni ja rockin outolintu  on kuollut. Mutta hänen laulunsa elävät. Legenda jo eläessään, rauha hänelle.

                                                                                           -Jones-