keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Maarit : Maarit



Maaritin ura alkoi jo neljäkymmentä vuotta sitten ja se on jatkunut näihin päiviin saakka.
Maaritin ensimmäisen omaa nimeä kantavan lp-levyn julkaisi Love Records vuonna 1973.
Ensimmäisellä pitkäsoitolla olikin mukana sellaiset ammattitekijät kuten Otto Donner tuottaja,Albert Järvinen, Dave Lindholm. Ei siis ihme, että lopputulos on laadukasta souljazzia yhdistettynä Maaritin äänellä. Levy kuulostaa todella raikkaalta ja hyvältä vielä tänäkin päivänä. Ehkä siinä on juuri että se on vaan niin ajaton, soitannollisesti kuin muutenkin hyvillä sovituksilla.
Nyt kuitenkin kerron omat suosikkikappaleeni tältä Maaritin levyltä.


Levyn aloittaa kappale "Ei eiliseen", jonka rock-asenne ja kitaran sekä urkujen yhteinen soundi on mieltä virkistävä ja jopa oikeasti rentouttava yhdistelmä kuulla näin 2010-luvun rumpukone pop musan rinnalla. Tuohon kitarasoundiin yhdistettynä Maaritin sielukas soul-laulajan ääni, erinomaista.
Kiinnitin huomiota myös kappaleen keskivaiheilla esitettyyn sähkökitarasooloon, joka on hyvä. Mutta kuka mahtaa olla tuon soolon esittäjä?

Maarit : Ei eiliseen


Yksi suosikkikappaleistani levyllä on "Uutisten jälkeen", joka on balladi ikäänkuin hautalaulu kaikille niille julmille asioille, joita maailmalla tapahtuu kuten sodat. Tämä on vain minun näkemys asiasta. Maaritin dramaattinen tulkinta ja sielukas soul-ääni ovat kokonaisuus, jota hienosti täydentää kellopeli, joka soi taustalla hiljaa. Pidän kovasti tästä kipaleesta ja juuri tämä on  suomalaista soulia parhaimmillaan.

Maarit : Uutisten jälkeen


Sitten on "Laakson lilja",  joka ehdottomasti on yksi niistä lauluista jotka ovat jääneet elämään tältä kyseiseltä levyltä. Onhan Laakson lilja yksi Maaritin tuotannon kulmakivistä. Luulen, että se on myös Maaritin uran kannalta varsinkin alkuaikona 1970- luvulla ollut tärkeä kappale. Hurmerinta oli mukana viime syksynä esitetyssä Vain elämää- sarjassa. Ohjelmassa Pauli Hanhiniemi tulkitsi Laakson liljan, jossa huomatkaa upea huuliharppu soolo, tykkään. Joskus tuntuu, että se on jopa alkuperäistä parempi.

Maarit : Laakson lilja (1973)

Pauli hanhiniemi : Laakson lilja (Vain elämää)




Yksi levyn klassikko kappaleita on myös "Lainaa vain" eli " Child of Mine".
Siinä on kauniit sanat, jotka suomeksi on kirjoittanut Hector. Koko esitys on hyvin koskettava.
Maaritin flyygeli säestää kauniita laulun säkeitä. Tämä on soulia!

Maarit : Lainaa vain (1973)

Maarit : Lainaa vain (live 1997)

Sua ehkä liikaa pompotin on kappale, jossa on hyvä tunnelma ja Maaritin rento soul-ote nivoutuvat yhteen ja lopputulos svengaa oiken mukavasti. Tätä on ilo kuunnella.

Maarit : Sua ehkä liikaa pompotin (1973)

Siitä Maaritin ura alkoi ja se jatkuu edelleen. Vuonna 1974 Maarit sai tausta bändin, joka sai nimekseen Afrikan tähti. Tässä kokoonpanossa kitaraa soitti Sami Hurmerinta, joka opittiin tuntemaan muun muassa Maaritin laulujen säveltäjänä. Siitä alkoi Maarit ja Sami Hurmerinnan yli 30 vuotta jatkunut yhteinen ura, joka jatkuu yhä. Nykyään Maarit ja Sami keikkailevat lähinnä duona.
Olen sitä mieltä että Maarit on Suomalaisen soulin kuningatar tai noin kärjistäen Maarit on Suomalainen soul. Tämä, niinkuin monet muutkin Love recordsin levyt, on todellinen klassikko ja niinkuin kaikki tiedämme Love recordsin levythän ovat hyvin kysyttyä tavaraa.
Tätä levyä voisin kuunnella vaikka kuumana kesäpäivänä.

  -Jones-






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti