perjantai 28. maaliskuuta 2014

Samuli Putro : Taitekohdassa




Samuli Putro. Hänet nykyisin tietävät kaikki. Samuli Putro, se sama mies, joka vaikutti suomalaisessa rock-yhtyeessä Zen cafe vuosina 1992-2007. Muun muassa laulajan, kitaristin ja lauluntekijän roolissa. Zen cafe oli suosionsa huipulla vuosina 1997-2002. Samoihin aikoihin myös Ultra bra nautti suurta suosiota. Menestysalbumit Ua ua ja Helvetisti järkeä tekivät hyvin kauppansa ja keikkoja riitti. Ihmiset keikoilla lauloivat mukana Harria ja muita kappaleita. Zen cafen jäätyä määrittelemättömän pitkälle tauolle, Putro on osoittanut pystyvänsä menestymään myös soololevyillä. Kuten viimeisimmät Putron tuotokset Tavalliset hautajaiset ja uusi Taitekohdassa antavat ymmärtää. Tässä seuraavassa tarkastelen Taitekohdassa levyn sisältöä, levyä, jonka sain syntymäpäivälahjaksi.


Levyn aloittaa osuvasti kappale "Taitekohdassa", jossa Putro toteaa meidän olevan ihmisiä jokainen oman elämänsä Taitekohdassa. Kappaleen pianosoundista pidän kovasti, toimii hyvin. Tämä on vain mukavaa alkusoittoa kuuloelimille, sillä "kuka tahansa kelpaa" on kappale joka levyltä julkaistiin ensimmäisenä singlenä alkuvuodesta. Se ei kuitenkaan mielestäni saanut ansaitsemaansa huomiota ja soittoaikaa radiossa. Joka tapauksessa tässä on todella hyvä popkappale, joka lähtee heti alusta käyntiin varmalla rumpukompilla. Tässä vaiheessa ei oikeastaan tiedä, mitä odottaa. Pian tulevat mukaan kitara sekä Samuli Putron laulu. Luulenpa, että biisi kertoo ihmissuhteesta jonkinlaisessa Taitekohdassa. Ihan ensiksi tulee sellainen mielikuva kuin kävelisi kaupungin katuja pimeänä syysiltana tai ottaisi pitkiä askelia räntäsateessa marraskuussa. Siinä huutelee Putro, joka poimii vastarannalle ripustetun viirin ja kirjoittaa siihen säkeet "kuka tahansa kelpaa". Voisiko tämä laulu siis ehkä kertoa suhteen päättymisestä? Näin minä luulen. Mutta jos haluamme tietää sen oikean tarinan, pitäisi ehkä kysyä taiteilijalta itseltään. Jokainen voi itse miettiä, mistä on kyse ja pohtia, oikeaa vastausta tuskin on tai niitä kuuluisia vääriä vastauksia. Yhdestä asiasta voidaan kuitenkin olla varmoja, tässä ollaan Taitekohdassa. Kokonaisuutena "Kuka tahansa kelpaa" on onnistunut veto Putrolta. Hyvä, tykkään.

Samuli Putro : Kuka tahansa kelpaa (YouTube.)


Seuraavana levyllä kuullaan kappale "Milloin jätkät tulee", joka kertoo selkeästi enemmän tai vähemmän koulukiusaamisesta ja ennakkoluuloista. Se kertoo myös siitä, mitä sai tehdä ja mitä ei, kun kysytään "Milloin jätkät tulee? Tässä laulun kertojaminä muistelee vanhoja kouluaikoja verraten samalla myös nykyhetkeen. Hyvä biisi, mutta ei minun laadunmittareilla katsottuna ole aivan levyn huipputasoa. Tämän jälkeen on vuorossa "Kellot kappelin"-biisi, joka on loistavaa kahvinkeittomusaa vapaapäivänä, kun haluaa rentoutua. Rauhallinen melodia ja rumpukomppi sekä pianosoundi muodostavat hyvän pohjan, johon Samuli Putron kuiskaus on huutotyyppinen rauhallinen laulutapa todella toimii. Lopputuloksena on täydellinen kokonaisuus. Laulun paras lause on
" En nuori nytkään ole se ei liene salaisuus".



"Totutusta poiketen" on kappale niin sanottua Putrolta ominaista ja kerronnallista puhelaulua, mutta kuitenkin hyvän bändin säestyksellä. Totutusta poiketen on hyvin mielenkiintoinen viiden minuutin pläjäys, sillä Putro tarkastelee ihmisiä ja kohtaloita jännällä tavalla, ne sekoittuvat keskenään. Tottakai tämä biisi on täynnä hyviä havaintoja sekä pohdintoja. Tuntuu kuitenkin siltä, että tässä on kertoja minämuodossa koko ajan. Tämänkin biisin voi tietysti tulkita niin monella tavalla, mutta joka tapauksessa levyn parhaimmistoa ehdottomasti. Sitten on "Taximiesten unelmia" niminen kappale, joka on enemmän juuri puhelaulua ja taiteilijan tajunnanvirtaa. Aivan viime hetkellä puhelaulu kuitenkin muuttuu katkenneiksi kappaleiksi kitarasoolojen ja loppua enteilevän huippuvaiheen keskellä. Eli biisi kasvaa ja kasvaa, kunnes hiipuu loppuunsa. Tästä kappaleesta jäi kuitenkin parhaiten mieleen se, että käskettiin ajatella.


Viimeisenä kuulemme kappaleen "Älkää unohtako toisianne" muistuttaa siitä, miten tärkeitä läheiset ihmiset sekä ystävät ovat ja, että heitä ei saa unohtaa, jos he ovat oikeasti tärkeitä. Tässä on tavoitettu jotain tosi aitoa ja hienoa tunnelmaa. Tämä on todella kaunis balladi, tähän on hyvä lopettaa


Samuli Putron uusi Taitekohdassa levy on hyvä popalbumi tavallansa bändilevy. Ehdottomasti yksi alkuvuoden ja kevään odotetuimpia sekä parhaimpia levyjä, joita olen kuunnellut kuluvan kevään aikana. Yleensä Putron levyjä verrataan hänen ensimmäiseen soololevyyn "Elämä on juhla (2009) ja tottakai sehän sai kaikki mahdolliset palkinnnot seuraavana vuonna järjestetyssä Emma gaalassa. Muun muassa seuraavat Vuoden debyyttialbumi, kriitikoiden valinta sekä vuoden miessolisti. Eikä kyseisen Elämä on juhla albumin parhautta voi kiistäkään. Kyllä se on ykkönen. Taitekohdassa sijoittuu minun mittapuulla albumin Tavalliset hautajaiset jälkeen pronssiselle paikalle, mutta kuitenkin kolmen parhaan joukkoon. Yksi hauska juttu tästä levystä löytyy nimittäin kansikuva. Se on suuri kunnianosoitus Bob Dylanin The Freewheelin´ albumin kannelle, jossa Dylan on steppailemassa New Yorkin West Villagessa naisystävän seurassa. Hienoa ja liekö Putron suosikkilevyjä tämä Dylanin teos? Samuli Putro saa ammennettua aina vain lisää laulun aiheita arjesta ja todellisista asioista. Hänellä on myös kyky katsoa asioita toisen ihmisen silmin, joka on hienoa. Levy on kokonaisuutena mielenkiintoinen ja hyvä. Tuottajana tälläkin on Eppu Kosonen, niin monesta tuttu.
Mies ja kitara - kiitos Putro!

 -Jones-


lauantai 15. maaliskuuta 2014

Paul Simon



Tässä näette kuvan, joka on otettu Queensboron sillalta ylhäältä kevyenliikenteen väylältä. Tämä silta tunnetaan myös nimellä 59 Street Bridge. Paul Simonin tuotanto julkaistiin syksyllä 2013 massiivisena 14 levyn boksina ja päälle vielä single kokoelma (Over the Bridge of time), joka ainakin minulle kelpaa. Paul Simon. Tämän pikku kaverin ura alkoi jo 1960- luvulla ja se ymmärtääkseni jatkuu edelleen. Mutta tarkemmin sanottuna se alkoi oikeastaan jo vuonna 1957. Tuolloin Paul ja koulukaverinsa Art Garfunkel perustivat lauluduon nimeltä Tom & Jerry. Myöhemmin kaikki tiesivät duon nimellä Simon & Garfunkel. Ensimmäisen levyn (Wednesday Morning, 3 A.M.) parivaljakko julkaisi Columbia Recordsin kautta vuonna 1964. Levyn tunnetuin kappale on "The Sound of Silence". Vuosina 1964-1970 duo julkaisi viisi albumia, joista viimeinen vuonna 1970 julkaistu Bridge over Troubled Water on epäilemättä duon tunnetuin ja menestynein levy. Eikä varmasti syyttä kyseiseltä levyltä löytyvät seuraavat esitykset: Bridge over Troubled Water, El Condor Pasa, Cecilia sekä The Boxer. Kaikki mainitut ovat levyn parhaimmistoa. Varsinkin levyn nimikappale on todella kaunista kuultavaa. Se alkaa rauhallisella laululla ja taustalla soi aluksi vain piano, jonka jälkeen biisi alkaa kasvaa. Lopulta tullaan viimeiseen säkeistöön, joka toimii hienosti ikään kuin kurkottaisi taivaita.  Mahtava lopetus. Tämä on kyllä yksi hienoimpia balladeja populaarimusiikin historiassa. Todellinen Klassikko.  Kappaleen suomeksi levytti kirka vuonna 1971 albumilleen "Saat kaiken". El Condor Pasa on myös yksi suosikki kappaleitani varsinkin sen suomen kielinen käännös "Vain kotka lentää aurinkoon".

Simon & Garfunkel : The Sound of Silence (Single Version, 1964

Simon & Garfunkel : Bridge Over Troubled Water

Simon & Garfunkel : El Condor Pasa

 Simon & Garfunkel : The Boxer

Paul Simon : American Tune

Paul Simon : Mother And Child Reunion (1972)

Paul Simonilla on myös soolo tuotannossa paljon hienoja lauluja ja ne eivät todellakaan edusta kaikki samaa musiikkityyliä. Esimerkiksi folkista rockiin ja reggaesta jazziin. Näistä musiikin tyyleistä koostuu Paul Simonin soololevyt, joita hän on julkaissut vuosien 1965-2011 välisenä aikana. Toki Simonin tuotannossa on edustetttu muitakin tyylejä. Simonin soolo tuotannossa on lukuisia hienoja lailuja  todellisia helmiä, mutta jos pari mainitsen niin Mother & Child Reunion, American Tune ja You Can Call Me Al. Varsinsinkin American Tune. Siinä on jotain tosi hienoa sen akustisuus on ehkä se joka näpäyttää joka kerta, kun kuulen tämän laulun. Ja minkälaiset fiilikset se saa aikaan ihan uskomatonta. Hienoa kynän käyttöä. Myös duon tuotannossa on paljon muitakin hienoja lauluja kuten "April come she will". Ehdottomasti kannattaa tutustua tarkemmin vaikka Paul Simonin soolo tuotannon levyihin, joista suosittelen herran omaa nimeä kantavaa studio albumia vuodelta 1972.  Lisäksi Graceland ja Hearts and Bones ovat myös loistavia levyjä. Paul Simon tämä pieni suuri mies, jonka kynä on ollut erittäin terävänä hänen tutkiessaan  ympäristönsä tilaa New Yorkin kaduilla. Hyviä havaintoa yhteiskullisista aiheista on kuultavissa Simonin kirjoittamissa lauluissa. Hieno mies ja hänen laulunsa.

 -Jones-






keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Maarit : Maarit



Maaritin ura alkoi jo neljäkymmentä vuotta sitten ja se on jatkunut näihin päiviin saakka.
Maaritin ensimmäisen omaa nimeä kantavan lp-levyn julkaisi Love Records vuonna 1973.
Ensimmäisellä pitkäsoitolla olikin mukana sellaiset ammattitekijät kuten Otto Donner tuottaja,Albert Järvinen, Dave Lindholm. Ei siis ihme, että lopputulos on laadukasta souljazzia yhdistettynä Maaritin äänellä. Levy kuulostaa todella raikkaalta ja hyvältä vielä tänäkin päivänä. Ehkä siinä on juuri että se on vaan niin ajaton, soitannollisesti kuin muutenkin hyvillä sovituksilla.
Nyt kuitenkin kerron omat suosikkikappaleeni tältä Maaritin levyltä.


Levyn aloittaa kappale "Ei eiliseen", jonka rock-asenne ja kitaran sekä urkujen yhteinen soundi on mieltä virkistävä ja jopa oikeasti rentouttava yhdistelmä kuulla näin 2010-luvun rumpukone pop musan rinnalla. Tuohon kitarasoundiin yhdistettynä Maaritin sielukas soul-laulajan ääni, erinomaista.
Kiinnitin huomiota myös kappaleen keskivaiheilla esitettyyn sähkökitarasooloon, joka on hyvä. Mutta kuka mahtaa olla tuon soolon esittäjä?

Maarit : Ei eiliseen


Yksi suosikkikappaleistani levyllä on "Uutisten jälkeen", joka on balladi ikäänkuin hautalaulu kaikille niille julmille asioille, joita maailmalla tapahtuu kuten sodat. Tämä on vain minun näkemys asiasta. Maaritin dramaattinen tulkinta ja sielukas soul-ääni ovat kokonaisuus, jota hienosti täydentää kellopeli, joka soi taustalla hiljaa. Pidän kovasti tästä kipaleesta ja juuri tämä on  suomalaista soulia parhaimmillaan.

Maarit : Uutisten jälkeen


Sitten on "Laakson lilja",  joka ehdottomasti on yksi niistä lauluista jotka ovat jääneet elämään tältä kyseiseltä levyltä. Onhan Laakson lilja yksi Maaritin tuotannon kulmakivistä. Luulen, että se on myös Maaritin uran kannalta varsinkin alkuaikona 1970- luvulla ollut tärkeä kappale. Hurmerinta oli mukana viime syksynä esitetyssä Vain elämää- sarjassa. Ohjelmassa Pauli Hanhiniemi tulkitsi Laakson liljan, jossa huomatkaa upea huuliharppu soolo, tykkään. Joskus tuntuu, että se on jopa alkuperäistä parempi.

Maarit : Laakson lilja (1973)

Pauli hanhiniemi : Laakson lilja (Vain elämää)




Yksi levyn klassikko kappaleita on myös "Lainaa vain" eli " Child of Mine".
Siinä on kauniit sanat, jotka suomeksi on kirjoittanut Hector. Koko esitys on hyvin koskettava.
Maaritin flyygeli säestää kauniita laulun säkeitä. Tämä on soulia!

Maarit : Lainaa vain (1973)

Maarit : Lainaa vain (live 1997)

Sua ehkä liikaa pompotin on kappale, jossa on hyvä tunnelma ja Maaritin rento soul-ote nivoutuvat yhteen ja lopputulos svengaa oiken mukavasti. Tätä on ilo kuunnella.

Maarit : Sua ehkä liikaa pompotin (1973)

Siitä Maaritin ura alkoi ja se jatkuu edelleen. Vuonna 1974 Maarit sai tausta bändin, joka sai nimekseen Afrikan tähti. Tässä kokoonpanossa kitaraa soitti Sami Hurmerinta, joka opittiin tuntemaan muun muassa Maaritin laulujen säveltäjänä. Siitä alkoi Maarit ja Sami Hurmerinnan yli 30 vuotta jatkunut yhteinen ura, joka jatkuu yhä. Nykyään Maarit ja Sami keikkailevat lähinnä duona.
Olen sitä mieltä että Maarit on Suomalaisen soulin kuningatar tai noin kärjistäen Maarit on Suomalainen soul. Tämä, niinkuin monet muutkin Love recordsin levyt, on todellinen klassikko ja niinkuin kaikki tiedämme Love recordsin levythän ovat hyvin kysyttyä tavaraa.
Tätä levyä voisin kuunnella vaikka kuumana kesäpäivänä.

  -Jones-