maanantai 28. lokakuuta 2013

Musikaalia ja kadonneita levyjä



Tein äskettäin matkan etelään Kanarian saarille päivien ja loman ajankuluksi pienenen pohdiskelun jälkeen alkoi kirjoittaminen sujua ja pari kappaletta biisejäkin syntyi. Verrattuna suomen tämän hetkiseen säätilaan kyllä Lanzaroten trooppisen kuuman kosteaa tihkuva ilmasto jota se oli päivästä toiseen aina koti olot voittaa. Suomeen tänne kylmään pohjolaan palatessa olikin karu totuus 30 asteen lämpötilaero.

Mutta mennäänpä asiaan. Puerto de carmenissa kyllä laitoin parikin asiaa merkille ensiksikin levykauppoja ei näkynyt mailla ei halmeilla muutenkin musiikkikulttuuri, levy myynti ja musiikki- teollisuus taitavat olla hieman eri luokkaa Suomeen verrattuna ymmärsin myös että Suomessa on rikastuttava musiikki kulttuuri levyjä julkaistaan viikoittain joskus jopa kymmeniä ja sitten on levykauppa kulttuuri joka taas on kokonaan oma lukunsa. Aikani etsiskeltyäni bongasin rantatien kojujen, super markettien ja pikkukauppojen seasta tai keskeltä SONY:n liikkeen. Sieltä löysin sen etsin ja kun kysyin Do you have music cd ? Kauppias vastasi yes  katsoi minua ja avasi matalan pöytätason alalaatikon ja hermostuneen hikisillä ja ehkä osittain vapisevalla otteella nosti tusinan CD-levyjä pöydälle. Katselin hämmästyneenä että tässäkö kaikki? jonka jälkeen mietin ostaako yksi, kaksi vai useampi päätin että kaksi saisi riittää. Seuraavaksi kysyimme suostuisiko tämä myymään nämä levyt kympin kappale hintaan no ei suostunut änkytti vain että This is not copy.. .

Lopulta saimme hinnasta sovittua ja lopputulos oli kaksi kappaletta levyjä 15 euroa. Ostin siis kaksi levyä. Joista toinen edustaa perinteistä akustista kitara musiikkia. Ainakin mikäli uskomme levyn kansisa komeilevaa akustista kitaraa. A Ritmo de GUITARRA ESPANOLA (1997) Instrumentaali musiikkia. Toinen levy on Original REGGAE (1998) Nimestä päätellen sitä itseään eli reggae musiikkia.

Päivät kuluivat rennosti laiskotellen aurinkotuoleissa ja nauttien kylmiä juomia kuten coktaileja sekä Coca colaa. Päivät tuntuivat joskus jopa paahtavan kuumilta niin trooppisissa lämpötiloissa välillä jäin miettimään oliko tämä musiikki, joka altailla soi joku itseääntoistava soundrakc vai pelkkä NOW HITS! tyyppinen kokoelma levy tai ehkä nykyään kaikkien käyttämä spotify. En tiedä. Kuitenkin tuntui siltä kuin se olisi soittolista joka vain pyörii ympäri. Magarenahan siellä soi eniten toki samat vanhat Tina Turnerista Rihannaan ja Suomessa sanottaisiin että Jenni vartiaisesta Sanniin. Toinen mahdollisuus ostaa levyjä tarjoutui kävellessäni Arrecifen kävelykatuja kun eteeni sattui PHILIPS:in hääppöinen pikkuliike jossa katselin kuin etsisin pientäkin toivon pilkahdusta. Lopulta se löytyi kuin ihme edessäni oli about 5 cd-levyä.  Katsoessani hintaa totesin vain että "En voi ostaa koska rahat loppu". Hinta olisi ollut 8 euroa kappale.



Hotellilla oli jos jonkinlaisia virikkeitä joista hotellin aulabaarissa olevalla lavalla järjestettiin hotellin  asiakkaille ohjelmaa milloin mitäkin ohjelmassa sattui olemaan. Ensin oli aina lapsille suunnattu Mini Disco jossa lapset huusivat "Musica DJ" ja alkoi hirveä huuto ja musiikki kaikumaan pitkin hotellin käytäviä kuuluen aina ylinpään kerrokseen asti. (ja nyt en tarkoita sitä kerrosta.. .) Loputtomalta tuntunut Aviciin Wake me up soi jatkuvasti. Illan pääshow alkoi puoli kymmenen aikoihin sitä kannattikin odottaa sillä yhtenä iltana lavalle kutsuttiin muuan (ei sentään muuan mies.) vaan cover bändi "BEATLES" jota olikin mainostettu hotellin kovaäänisistä koko illan. Liekkö ollut joku paikallinen. Parhaiten soitti ja lauloi John Lennonin näköinen hippi. Hard days night eli suomeksi kovanpäivän ilta soi kivasti. Hyvät stemmat oli.  Olen kuitenkin kuullut paljon piitles kovereita suomalaisia sekä ulkomaisia. Suomalaiset cover-versiothan ovat usein sitä että Jukka Virtanen  kirjoittaa sanat jolloin laulun sanoma muuttuu merkittävästi koska se ei ole suora käännös englannista suomeen. Hyviä esimerkkejä ovat Speden ja Simon Keltainen jäänsärkiä ja Vesa-Matti Loirin Paulin taikakaulin mutta ei siitä sen enempää. Pääpoittini on siis se, että coverbändiksi se soitti hyvin. Toisena iltana taas oli Grease musikaali ja sitten toisena Broadway. Siinä pisti miettimään eräs aika hauska yksityiskohta sillä ensinnäkin kaikki iltojen esiintyjät olivat hotellin henkilökuntaa paitsi yksi Taikuri "luttinen". Toiseksi kun mies alkoi laulaa tehden komiikkaa äänellä. Aluksi mietin olisiko mikseriä käytetty liikaa tai jotain. Sitten huomasin ettei tämän kaulasuonet pullistuneet tai kitapurjeet heiluneet. Lopulta tajusin että tämähän on Play back eli laulu tuli nauhalta ja se joka siellä oikeasti lauloi oli Fredy Mercury. Taustalla soi We are champions. Tajutessani tämän oli naurussa pitelemistä. Kaikin puolin rentouttava lomamatka etelän lämpöön Lanzarotelle.            - Ennenkaikkea se oli irtiotto arjesta-      Jones.

                                Vettä oli rannankantamattomiin.
                               





Syksyn sävel 2013 ja vähän muutakin ..


Pientä pohjustusta tähän alkuun!             Syksyn sävel alkoi näkyä kanavapaikalla 3 vuonna 1968.
Laulukilpailun isänä pidetään Musiikki-Fazerin tuottaja Jaakko Borgia ja säveltäjä-tuottaja Rauno Lehtistä. Ensimmäisen syksyn sävelen voitti vuonna 1968 Kristian. "Kisan voitto meni Aarno Ranisen
säveltämällä kappaleella Näin on." Kilpailun tarkoituksena oli antaa ponnahduslautaa tuntemattomammille artisteille. Olkoonkin, että tästä luovuttiin jo kilpailun alkumetreillä. Ensimmäisessä Syksyn sävelessä olivat mukana myös mm. Katri Helena, Anki, Jörgen petersen, Seija Simola ja Inga Sulin. Mahtavia esityksiä ja upeita tulkintoja onkin kuultu Syksyn sävelessä läpi vuosikymmenten aina vuoteen 2001. Pakko mainita vielä pari esitystä jotka ovat jääneet elämään. Irwin Goodman St. Pauli ja Reeperbahn (1970) Kirkan vanhemman veljen Sammy Babitzinin Daa-da daa-da vuodelta 1972. Jonnan Minttu sekä Ville (1983) ja Kirka itsensä esittämä Surun pyyhit silmistäni jolla hän nappasi voiton vuonna (1988) "Kirkahan ei itse ensin suostunut kappaletta levylle laulamaan se oli hänen mielestään iskelmää ja Kirka oli rokkari henkeen ja vereen. Siitä tulikin yksi kaikkien aikojen myydyimpiä äänitteitä Suomessa. Samalla se lukeutuu Suomi Rockin klassikko levyihin. Lisäksi se oli toinen Kirkan suuri hitti Hetki lyö ohella."  Vain muutamia mainitakseni. MTV3 päätti kuitenkin ottaa Syksyn sävelen ohjelmistoonsa vuonna 2011. Ohjelmaahan ei  ollut kymmeneen vuoteen kanavalla  joten se yllätti kaikki. 2010-luvulla Syksyn sävel onkin nähty pari kertaa vuonna 2011 voiton vei Jari Sillanpää kappaleella En se olla saa  ja vuonna 2012 ennakko suosikkinakin pidetty Jesse Kaikuranta kappaleella Järjetön rakkaus.




Mutta palataanpa nykyhetkeen ja syksyyn 2013.  Tänä vuonna Syksyn sävel esitetään jälleen MTV3 kanavalla 30.10. Kilpailun juontajina nähdään tänäkin vuonna Tanja Huutonen ja Mikael Konttinen. Kilpailuun osallistuu 12 artistia. Mukana on niin kokeneita konkareita kuin uusia tulokkaitakin. Syksyn sävelen konkari osastoa edustavat mm. Freeman, Virve "Vicky" Rosti, Markku Aro ja Muska Babitzin. Freemanhan on osallistunut Syksyn säveleen  vuonna 1976 Osuuskaupan jane kappaleella joka löytyy hänen samana vuonna julkaistulta levyltään. Kappale onkin levyn avausraita. Levyn tuotti, sovitti ja sanoituksiakin albumille teki suomalainen musiikin "monitoimimies" Hector. Myöhemmin Freeman esiintyi Syksyn sävelessä 1990-luvulla menneisyyden vangit yhtyeessä Virve Rostin kanssa  vuonna 1993 tuolloin kappaleella lemmenjuomaa. Vicky Rosti taas nähtiin samoin jo 70-luvulla kappaleella Dream Maker vuoden 1977 Syksyn sävelessä. Markka Aro puolestaan aloitti laulajan uransa jo 60-luvulla tarkemmin sanottuna vuonna 1968. Samana vuonna ilmestyi ensi single Käyn uudelleen eiliseen. Vuonna 1972 hän oli mukana syksyn sävelessä kappaleella Oo - mikä nainen sanat ovat muuten Vexi Salmen. Aro oli varsinkin 70-luvulla tuttu näky syksyn sävelessä. Muskasta sen verran hän oli mukana kilpailussa vuonna 1990 kappaleella Pidä kii kuten me kaikki tiedämmä sanat ovat muuten yllätys Vexin kynästä. Muskaa kuultiin myös vuonna 1993 tällöin olivat vuorossa Pienet suuret pojat. Nythän olisi sekin mahdollisuus että jos Muska voittaisi tänä vuonna olisi hän voittanut Syksyn sävelen kuten veljensä Sammy ja Kirka aikoinaan tekivät. On myös mahdollista että joku uusista 2010- luvun artisteista veisi potin hyväntekeväisyys kohteeseensa.
Esimerkiksi Stig eli Pasi Siitonen. Sitähän on vaikea sanoa sille tänä vuonna kilpailuun osallistuu kuten jo sanottu konkareita ja uusia tulokkaita. On muuten näin että näillä "konkareilla" jotka taas kerran nousevat Syksyn sävelen parrasvaloihin niin heitä yhdistävä tekijä on se että kaikilta on tulossa levy lähiaikoina ellei ole jo tullut. Kirjoitan näistä levyistä tuonnempana. Itse odotan henkilökohtaisesti minkä uuden levynsä kappaleista Muska valitsee esitettäväkseen. Maaritiltahan on tullut juurikin uunituore levy joka on jo nimeksi koskettava "Kuinka elämästä kertoisin", jossa muuten Soul ja Blues vaikutteita. Vasta parin spotify kuuntelu kerran jälkeen kuulostaa aina vain paremmalta. Loistava teos levyn taustalla on mm. Sami Hurmerinta. Tämähän ei liity itse asiaan mitenkään, jota tässä olen käynyt läpi vaan Nelosen hyper-suosittuun Vain Elämää tv-sarjaan. Joka alkoi pyöriä suomessa viime syksynä ja joka sai jatkoa tänä syksynä. Maarit Hurmerinta nähdään sarjassa.
Jään jännityksellä odottamaan miten käy Syksyn sävelessä tänä vuonna, hyvää syksyä kaikille!
      -jones-



Kuvissa : Ylhäällä Sammy Babitzin vuonna 1972 ja alhaalla Virve rosti ja Freeman vuonna 2013.