perjantai 20. toukokuuta 2016

R.I.P. - Lasse Mårtenson 1934 - 2016




Ja kuten otsikko kertookin Lasse Mårtenson on kuollut.
Mårtenson oli pitkän linjan muusikko ja hieno laulaja, mutta ennen kaikkea loistava säveltäjä.
Nyt on taas yksi suuri taiteilija joukostamme pois. Hän siirtyi ajasta ikuisuuteen. Viikko sitten lauantaina 14.5. saimme tämän suru-uutisen tietoomme. Lähiomaisten lisäksi myös musiikin ystävät, suomalaisen iskelmän suurkuluttajat ottivat asian kovin raskaasti ja sosiaalinen media täyttyi suruviesteistä. Lueskelin itse sosiaalista mediaa viime lauantaina ja silmiini osui linkki Lasse Mårtensonin Laiskotellen -kappale. Ajattelin että ihmiset halusivat fiilistellä Euroviisuja. Hetken luin uutisia ja sitten näin otsikon "Lepää rauhassa, Lasse Mårtenson." Hetkeen en ajatellut mitään. Sitten luin otsikon pari kertaa uudestaan ja meni kylmät väreet. Ajattelin että pakko sen on olla totta.
Lauantai-ilta menikin sitten synkissä fiiliksissä. Olin ajatellut että vietän mukavan illan Euroviisuja katsellen, mutta suunnitelmat muuttuivat. En pystynyt tekemään mitään muuta kuin kuuntelemaan Myrskyluodon Maijaa uudelleen ja uudelleen.


Sain tänä vuonna Tampereelta käsiini Mårtensonin "Yö meren rannalla"- viinyylilevyn, joka sisältää instrumentaaliversioita Lassen säveltämistä kappaleista. Levyllä ei ole mukana Myrskyluodon Maijaa, mutta monia muita hyviä kappaleita. En voi tarpeeksi kiittää mestaria tekemästään musiikista. Se on tuonut itselleni niin paljon iloa. Sellaiset kappaleet kuten "Laiskotellen", "Kaikki paitsi purjehdus on turhaa" ja "Kaikessa soi blues" ovat minulla tärkeitä lauluja niin kuin varmasti monille muillekin. Mårtensonin lauluissa oli sellaista jotain mitä en pysty selittämään. Ne oli niin positiivisia ja monissa oli jazzin rytmiikkaa ja monilla levyillä Lasse soitti itse pianoa tai urkuja. Ja hän oli kerta kaikkiaan loistava pianisti. Arvostan sitä kuinka vanhaksi Lasse sai elää!


Ei ole kuin yksi Lasse Mårtenson ja kaikki paitsi purjehdus, myös vertailu on turhaa.
Mestari oli kuollessaan 81-vuotias. Purjehdus merellä, se ei ole päättynyt kun päässäni soi "Toiset Meistä" -kappaleen kertosäe.

   -Jones-

    Lasse Mårtensonin tuotanto kuunteluun TÄSTÄ (SPOTIFY)