torstai 5. kesäkuuta 2014

It`s Summertime!




Kesällä on hyvin aikaa kuunnella musiikkia, myös niitä jo kymmeniä kertoja kuunneltuja levyjä ja menneiden vuosien kesähittejä. Kyllä niitä kerran vuodessa jaksaa kuunnella. On tietysti joka kesä uudet listamenestyjät jotka pitävä soittolistojen kärkipaikkoja. Kuuntelin vähän aikaa sitten vuoden takaisija hittejä viime kesältä ja kyllä se vaan niin on että ei ne ainakaan yhtä hyvältä kuulosta kuin silloin vuosi sitten. Nykyään musiikkia julkaistaan niin valtavan paljon joka tuubista. Koko ajan tulee uutta. Radioasemat ottavat sitten näitä uusia biisejä soittolistoilleen ja lisäävät näiden soittoaikaa merkittävästi. Faktahan on se, että jatkuva liiallinen biisin soitto ja kuuntelu pilaavat sen täydellisesti tämän jälkeen siihen kyllästyy ja se ei todellakaan kuulosta enää hyvältä "Kesähitiltä".Hyviä esimerkkejä ovat alkuvuodesta joka paikassa jatkuvasti soinut JVG rapduon ja Anna Abreun yhteistyö todellinen listajyrä "Huominen on huomenna". Onhan se hyvä biisi mutta liika on liikaa.Toinen esimerkki on soolouralle lähteneen Nopsajalan kiitettävästi menestynyt hitti "Lupaan olla",joka tällä hetkellä on Suomen kaupallisten radioasemien soitetuin biisi. Yli kaksikymmentä soittokertaa päivässä kaikkiaan yhteenlaskettuna. Se on nykyään näin, että ihmiset haluavat koko ajan jotain uutta, siksi täytyy olla mitä tarjota kuluttajalle.  Yhä enemmän siis kaikki ovat niin sanottuja "Päivänhittejä." En muista kovin montaa biisiä, jotka olisivat jääneet viime kesältä  soittolistoille.
Aivan näin käy todella harvoille biiseille.

Viime kesältä ne ovat seuraavat:
Haloo Helsinki: Vapaus käteen jää.
Tuomas Kauhanen: Enkeli.
Daft Punk: Get Lucky.


Kesällä on hyvä kuunnella sitä musiikkia, mikä antaa hyvää fiilistä ja oloa. Tietysti huonoa musiikkia ei olekaan. Minä voisin esimerkiksi kuunnella Pietarin Spektaakkelin pari kuukautta sitten julkaistua ensimmäistä pitkäsoittoa "Rakkauteen". Kyseessä on helsinkiläinen bluesia soittavan trion muodostavat Pietari  Kiviharjun itsensä lisäksi rumpali  Tyko Haapala ja basisti Mitja Tuurala.
Levyllä Pietarin persoonallinen puhelaulu, taustalla tasaista komppia soittavat rummut ja basistin bassokuviot tämä kaikki yhtä aikaa on erittäin miellyttävää kuultavaa. Kokonaisuus on hyvä. Blues soundi on tunkkainen ja en oikein tiedä, mitä tämä tarkkaan edustaa. Olisiko tämä sitä Keskikaljajazzia? Tältä levyltä ehdottomasti nostan yhden biisin ylitse muiden se on "Tyttö lähtee tanssimaan", joka onkin saanut osakseen ansaitusti huomiota. Yksi levyn parhaimpia ja siinä on hyvä groove alusta loppuun. Kuuntelijalle tulee varmasti hyvä fiilis. Minulle tämä ainakin toimii ja kolahtaa täysillä ja tietysti siinä ainoassa oikeassa muodossa eli vinyylinä. - Suosittelen!

Pietarin Spektaakkeli : Tyttö lähtee tanssimaan ( Youtube, Musiikkivideo.)


Toinen miellyttävä uusi tulokas on niin ikään helsinkiläinen rytmiryhmä Kaveri Special. Bändi on 2012 Lauttasaaressa perustettu. Tämän ryhmän ensimmäisellä pitkäsoitolla on selkeästi kuultavissa  trooppisia reggaerytmejä. Vaikutteita löytyy afrikkalaisesta kitaramusiikista. Levylle on saatu talteen hienoa työtä ja yhdessä soittamisen iloa ja riemua. Tätä on ilo myös kuunnella. Kaveri Specialin ensimmäinen single oli "Pussikaljasää", joka heti ensi soitosta kuulosti hyvältä ja raikkaalta.
Varsinkin kappaleen  urkusondi osuudet ovat hauskat ja hyvät taustat biisille. Kokonaisuutena on letkeä ja rento meininki levyn alusta loppuun saakka. Kaverin musiikista tulee hieman mieleeni J.Karjalaisen uran alkutuotanto. Tuoretta musaa tämä eikä ole ainakaan vielä liika soitolla pilattu. Kiitos että tämä levy julkaistiin nimenomaan vinyylinä!

Kaveri Special : Pussikaljasää (Youtube, Musiikkivideo.)


Kuunteluun voisin ottaa myös Maaritin esikoisalbumin joka julkaistiin vuonna 1973 ja Jarkko Martikaisen levyn "Koirien taivas", jolla Martikainen osoittaa kitaran olevan vireessä ja kynän terävä.
Näistä kahdesta edellä mainitusta levystä kirjoitin aiemmin tänä vuonna. Kesähitti on  keskustelun aihe tähän vuodenaikaan kun etsitään erilaisten äänestysten kautta soundtrackiä kesälle 2014. Usein puhuttaessa kesähitistä asian yhteyteen liitetään vielä eteen sana "Virallinen" tottakai voi ollakin virallinen, mutta jokseenkin hupaisaa kun tämä "Virallinen esiintyy lähes joka paikassa joka yhteydessä. Jos minulta sitten kysytään että mistä veisusta tämän kesän tunnus sävel?
Niin potentiaalisimmat ehdokkaat ovat nämä seuraavat :

Jukka Poika : Brand new ihanuus (Youtube, Musiikkivideo.)

Aurora : Eilisen aurinko (Youtube, Musiikkivideo.)

Kasmir : Vadelmavene (Youtube, Musiikkivideo.)


Todettakoon tähän vielä, että kyllä se vanhassa vara on parempi. Nyt tarkoitan sitä, että kesähitti on yhden kesän hitti eikä se jätä mitään näkyvää jälkeä populaarimusiikin historiaan. Ei noita edellä mainittuja jaksa vuoden päästä paljonkaan kuunnella. Sen sijaan ennen oli kaikki paremmin ainakin musiikin osalta. Osattiin tehdä melodisesti tarttuvia pop- kappaleita. Sanottiin, että tässä on varma hitti, niin siitä tuli hitti. Menestys saattoi myös johtua siitä että ennen  tehtiin liukuhihnalta käännöksenä ulkomailta kuten Italiasta. Kyllä esimerkiksi Dannyn Tuulensuojaan, Pepe Willbergin Merimies - kyllä näitä jaksaa kuunnella. Ulkomaisista The Mamas & Papas yhtyeen klassikko "California Dreamin." Kuuluu kesään   tottakai Summertime!

Billy Stewart : Summertime (1966.)

      -Jones-